Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2017 г.

Тихо, изпреварихме Румъния!

Оглушителна тишина, в която всичко може да бъде сведено до електората като в криво огледало...
 
В очакване на европредседателството ползата от членството ни в съюза става все по-очевадна. 

Първо, Брюксел написа доклад за правосъдието, от който стана ясно това, което всички знаем - че нищо не е свършено докрай, или изобщо не е започвало. Написа го обаче така, че липсата на резултати да звучи като напредък. И управляващите само това чакаха - да ползват опцията, поднесена им на тепсия.

Премиерът Бойко Борисов обяви от белгийската столица, че "не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния". Така било и през 2012-а, така щяло да е и през 2018-а - "ще си поемем всичко, което имаме като ангажимент и в края ще сме извършили всичко, което Европейската комисия твърди". Това беше казано след срещата му със заместник-председателя на комисията Франс Тимерманс, който очевидно няма нищо против Борисов да говори нелепици, щом българите му вярват.

После председателят на Европарламента Антонио Таяни дойде с голяма делегация да провери подготовката за българското председателство. И Борисов му извади очите с поредното изследване, според което България е една от държавите, в които има най-малко евроскептицизъм. Не каза обаче какво крепи еврооптимизма ни - отчаяната надежда, че членството в общността е единствения шанса грабежът да бъде обуздан в "приемливи" граници. А оценката на Таяни, че сме малка страна с огромен потенциал, беше уплътнена с изброяване на огромен брой "предизвикателства" като за страна от третия свят. 

На този фон премиерът увери, че България иска да придвижи съюза напред "без да надскачам ръста си". Ще рече - кажете какво да правим и ще го правим, само и само да ни тупате по гърба. Присъединяване на Западните Балкани, антитероризъм, миграционни потоци, споразумението за климата, дигиталните технологии, та чак до призива да се намесим в Сирия. Междувременно правосъдният министър Цецка Цачева обсъди във Вашингтон с главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс създаването на европейската прокуратура, за което сме инициатори. С такъв доклад и такива партньори всичко ни е наред, защо да не се развихрим на световната сцена?! 

В същото време безшумно изпреварената Румъния "закопча" необяснимите богатства на румънския аналог на Борисов - лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня. Националната дирекция за борба с корупцията запорира негово имущество на стойност 27 млн. евро по разследване за създаване на организирана престъпна група за източване на еврофондове. Под контрола на Драгня била приватизирана строителна фирма, която спечелила с измами куп обществени поръчки. Разследването е по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Звучи познато, нали? Но срещу Ливиу Драгня се води и друго дело за злоупотреба със служебно положение, а миналата година беше осъден условно и за изборни измами. Срещу българския му аналог се сипят еклектични тиради единствено от парламентарната трибуна, при това на парче и според зависи. Оглушителна тишина, в която всичко може да бъде сведено до електората като в криво огледало. 


Накрая ще сме извършили всичко, което ЕК твърди, но и всичко ще си е същото.
Бойко Борисов споделя на ухо на Антонио Таяни тайната на българския напредък

 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар