Лято

Лято

1 ноември 2017 г.

Четенето на приказки и важните уроци за децата

Четенето на приказки е нещо толкова магично и необикновено, което всяко дете заслужава
 
„Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате те да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки.“ – Алберт Айнщайн

Коя бе любимата ви приказка? А коя бе последната приказка, която прочетохте заедно с вашите деца? 


Четенето на приказки е нещо толкова магично и необикновено, което всяко дете заслужава. Вижте 4 ползи от тях за децата.

Обогатяват въображението на децата и културната грамотност

Въображението на децата е нещо уникално. То не е само в онези моменти, в които малките съчиняват свои истории и игри, въображението е ключов фактор в творческите им мисли и може да определи вида на образованието, кариерата и живота, който ще създадат. Четенето на приказки спомага и за развиването на тяхната културна грамотност, провокира любопитството им.

Учат ги как да се изправят пред трудностите

Приказките са поучителни истории, които учат малки и големи на това как трябва да се изправят пред реалните трудности в живота.Те имат силна морална поука – борба между доброто и злото, любовта и загубата, а тези уроци учим още докато сме деца. Приказките помагат на децата да разберат доброто и злото, не чрез директно учение, а чрез импликации, казват специалисти.

Приказките помагат на децата да научат да разбират доброто и грешното, не чрез пряко учение, а чрез импликация. И въпреки че в красивите истории краят винаги е добър, а в реалния живот невинаги е така, тези уроци са важни и учат да не губим надежда.

Приказките развиват умения за критично мислене

Друга полза за децата от четенето на приказки е възможността да развият своето критично мислене. Те виждат последствията от решенията на героите и научават, че това, което ще им се случи, зависи от избора им.

Не всички герои могат да бъдат добри ролеви модели, дори „добрите“ могат да изпаднат в беда, да проявят безразсъдство. Ето защо е добре след всяка прочетена приказка да обсъждате с децата основните теми, да ги провокирате да изкажат мисълта си.

Приказките помагат на децата да се справят сами с емоциите си

Не само, че приказките подготвят децата за обществото и взимането на морални решения, те ги учат как да се справят с конфликта в себе си. Историите учат малките как да се справят с безпокойството, което те все още не могат да обяснят.

В много приказки главните герои са деца. Малките често намират някой приказен герой в себе си, който е успял да победи злото. Но обсъждайки основните въпроси в приказката, вие предразполагате децата да ви се доверят, да споделят емоциите си.


Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар