Зима

Зима
Пролет

2 декември 2017 г.

Бареков в УНСС - 200 марки и едно прасе

На дъното

Да поканиш Николай Бареков на публична лекция за фалшивите новини пред студенти в УНСС е цинично. То е като да поканиш Гьобелс да говори за свободните медии и правата на малцинствата. 


Бареков е човекът, който имаше основна поддържаща роля в една от най-големите фалшиви новини в България през последните години - Костинбродския скандал с "фалшивите" бюлетини за изборите през 2013. Тази история повлия на резултатите от вота тогава и помогна на власт да дойде коалицията "Орешарски".

Появата му в ролята на лектор по тази тема е абсурдна от гледна точка на почтения човек, но има обяснение откъм перверзната логика на проправителствената пропаганда. От години медиите около Пеевски следват стратегия, която в шаха се нарича "огледална защита". В нея се повтарят едно към едно действията на противника. Например някой нарича Пеевски "олигарх" и веднага всичките му хартиени и електронни гласове започват да плюят на 360 градуса към различни хора, че са олигарси. Някой нарича медиите му "кафяви" и моментално хорът му отговаря със същото.

Този конгломерат от медии, бизнес и политика (един от запъртъците на който е Бареков) от самото начало е корпорация за фалшиви новини. И псевдовойната им срещу тях е просто поредната цинична огледална защита. Появата на Бареков пред студентите от УНСС обаче е вредна по особен начин - защото им казва, че пътят на въпросното, хм, лице е достоен за следване. Казва им, че успехът в България днес е да лъжеш, да участваш в схеми за крадене на публични пари и да го правиш с много наглост. Показва им, че да си слуга на олигархията се възнаграждава щедро.

За УНСС трудно може да се каже, че това е падение - университетът, който трябва да образова бъдещите икономисти, отдавна лази по дъното. Толкова отдавна, че преди повече от 12 години "Ъпсурт" го възпяха по начин, който, изглежда, още е верен. "Примоция в УНСС: три изпита за 200 марки и едно прасе." 


Сега не става дума за изпит, а за лекция, марките изчезнаха, но схващате идеята.






Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар