Зима

Зима
Пролет

27 декември 2017 г.

Допингът разтърси и 2017 г. "За" или "против" забранените стимуланти?

Изпращаме годината с обилна порция допинг скандали, които разтърсиха на няколко пъти новинарските емисии.
 
Болната тема, която засяга абсолютно всички видове спорт не пропусна да мине като ураган през почти всеки месец от 2017. 

Gol.bg представя част от по-големите и значими събития, които доведоха до редица коментари, анализи и кардинални решения през тази година.

Няма как да не се започне със спортът, който редовно е свързван с допинг - щангите. Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) изхвърли Китай и Русия от участие в международни състезания за една година. Двете страни са отстранени заради множеството допинг провинения при повторния анализ на пробите от олимпийските игри в Пекин и Лондон. Този път като по чудо нашата страна не бе намесена в този скандал, но все пак ние все още лекуваме стари рани. По-рано Българската федерация по вдигане на тежести беше отстранена в пълен състав от участия заради положителна допинг-проба на 11 щангисти, дадена през март 2015-а година.

Естествено и в колоезденето стана традиция да има по един-два скандала през известен период от време. Проблемите застигнаха най-успешния британски колоездач Крис Фрум. В пробата на спортиста бе открито веществото салбутамол над допустимите норми. Тестът е направен на 20 септември тази година по време на колоездачната обиколка на Испания, която Фрум спечели. Това хвърли сянка върху победата на британеца на колоездачната обиколка на Испания. Все пак спортистът може да докаже, че превишените норми на веществото са резултат от употребата му с инхалатор. Но ако бъде признат за виновен, титлата му от Вуелтата ще бъде отнета и може да бъде наказан с лишаване от състезателни права.

Друг "любим" спорт на допинг скандалите също не се размина. Радостта на настоящия световен шампион по лека атлетика на 100 метра Джъстин Гатлин бе прекалено кратка, след като той и неговият личен треньор Денис Митчъл се оказаха свързани в контрабанда на препарати, повишаващи спортната ефективност. Това не се случва за първи път на спринтьора. Гатлин беше наказан за 8 години заради употреба на допинг, която беше открита през 2006 година. Иначе на Световното първенство по лека атлетика тази година в Лондон, Гатлин успя да победи Юсейн Болт в последното състезание на ямаеца в кариерата му. Американецът се справи, макар при всяко излизане на пистата да беше зверски освиркван от публиката точно заради допинг миналото си.

Към това число добавяме и дузина руски лекоатлети, част от които им бяха наложени наказания, други се "разминаха" с участие на различни първенства под неутрален флаг. Като за десерт естествено остана черешката. Отново държавата е Русия и отново скандалът е разтърсващ. Една от най-успешните страни в зимните спортове няма да участва на Зимните Олимпийски игри в Пьончан в началото на 2018 година. Спортистите на "сборная" са със забрана да участват в Южна Корея, а официални лица от страната са със забрана да присъстват на форума. Руският флаг въобще няма да се вее в Пьончан, а химнът на страната е изваден от програмата. Всеки руски спортист, който по някакъв начин бъде допуснат до Игрите, ще носи неутрален екип, а дори да спечели медал, той няма да бъде записан в официалния рекорд на страната на такива форуми.

Според много хора горчивата истина е, че спортистите, които не си позволяват лукса да ползват каквото и да било забранено вещество, са не само неудачници, а и пълни загубеняци. Броят се на пръсти истинските, напълно естествени и натурални победители. Масата останали чисти участници получават потупване по рамото от гордите им треньори и се успокояват с великата мисъл на Пиер дьо Кубертен, давейки мъката си с една студена вода или натурален сок, защото в него има витамини, които не са забранени.

На другия полюс са тези спортисти, будещи в нас възхищение, като подобряват рекорд след рекорд. Участници в спортни състезания, които често биват сравнявани с: машина, танк, ракета, животно, легенда и други. Това са спортистите привличащи най-голям зрителски интерес, най-много спонсори и най-много приходи във всяко едно отношение. Вероятно има такива, които ползват някакви забранени вещества, но е безспорен факт, че ги харесваме и настръхваме когато ги виждаме да достигат границата на съвършенството, но в момента в който допинг комисията ги хване, те се превръщат в престъпници и цялата им кариера и постижения се изпаряват.

По всичко личи, че и двата случая имат плюсове и минуси. Точно за това добър вариант е да се намери златната среда в която да се използва всеки наличен ресурс на научните постижения, без това да влошава сериозно здравето на спортистите. Тук трябва да отворя скоба, защото на всички е ясно, че за да се подобри спортната форма на някой спортист по такъв начин, е почти неизбежно да не се влоши поне малко здравето му. Но в крайна сметка медицината напредва с огромни крачки, проблемите могат да бъдат излекувани. "Изкуството иска жертви", този израз спокойно може да се използва вече и в спорта, нека се използва допинг, защото колкото по-забранено е нещо, толкова по-желано е то.

Ако стане легално, НО с мярка и без злощастни жертви като гюлехвърлячката от бившето ГДР Хайди Кригер. По този начин ще има повече конкуренция, повече постижения, по-малко съсипани кариери, по-малко талантливи хора, които съжаляват, че са родени в държава, която не е конкурентоспособна на напредналите биохимични титани на спорта. 


Очевидно е по-добре да си пием кафето, въпреки, че вреди на нервната система и по този начин си вършим по-бодро работата, отколкото шефът ни да се кара, че сме лениви и мудни. След което да пием една студена вода или натурален сок, защото в него има витамини…



Донислав Донев, Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар