Зима

Зима
Пролет

27 декември 2017 г.

Много поздрави от миналото

Градоустройството на София

Трудно е да намерите по-добра алегория за София от "Витоша парк". 


Затвореният комплекс, който осъмна буквално отцепен от останалия свят миналата седмица, съдържа всички съставки, които правят от столицата днес обременено от миналото място, пълно с нерешени проблеми.

Първо, той е построен по време, когато е било възможно да стовариш сгради за няколко хиляди души в голям град и да не ги свържеш по никакъв начин с околната инфраструктура. Човекът, подписал това разрешение, днес казва, че "не може да повярва". Това е същият човек, подписал безброй други разрешителни, за които столичани също не вярват, че са възможни, но са факт.

Второ, общината днес казва, че не е нейно задължение да мисли решение на този проблем, защото хората си били купили апартаменти на място без регулационен план. Това е същата община, чиито служители са подписали разрешителните на този строеж.

Трето, новият собственик на съседния парцел освен достъпа на тези от "Витоша парк" до града отряза пътя на останалите жители на София до лифта на Симеоново, защото градският транспорт сега спира доста далеч оттам. Това, разбира се, също не е проблем на общината, която се грижи за жителите си, но не чак толкова, че да им осигури лесен достъп до планината.

Четвърто, този проблем няма да бъде решен, като се посочат грешките и се потърси отговорност, а тихомълком, както Столичната община обича да разрешава такива скандали за корупционното си минало.

Миналата седмица показахме подобни проблеми в "Манастирски ливади", където е "забравяно" да се отчуждават улици, оставяни са строителните предприемачи да правят каквото решат и накрая експлодиралото недоволство се посреща с мерки "на парче". 


Кръстихме тази рубрика "Много поздрави от миналото". Защото който не помни, е обречен да повтаря.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар