Зима

Зима
Пролет

10 декември 2017 г.

МОН отмени ограничителната мярка за неправителствения сектор

Тя беше разпоредена на инспекторатите след посещение на съпругата на президента в училище във Велико Търново

След проведени преговори с Министерството на образованието и науката (МОН) Националната мрежа за децата, която включва голям брой неправителствени организации, съобщи, че нов режим за достъп на организациите до училищата няма да се въвежда.

В средата на ноември МОН изпрати писмо до регионалните инспекторати, с което се определяше, че посещенията на представители на неправителствени организации в училищата могат да стават само със санкцията на министъра на образованието.

Писмото беше изпратено след отразеното в медиите посещение на Десислава Радева, съпругата на президента Радев, в училище във Велико Търново, където тя е помолила директора и учителите да не присъстват на разговора ѝ с децата и те са се съгласили.

Обявената от МОН ограничителна мярка обаче предизвика острото недоволство на неправителствените организации, които работят с много училища. Над 20 от тях публично се обявиха срещу нея, като даваща възможност за свръхцентрализация на властта в сектора. В Закона за училищното и предучилищното образование изрично е посочено, че решението за това кой може да влиза на територията на едно училище е на неговия директор, съобщава Capital.bg.

В крайна сметка Министерството се е съгласило с доводите на неправителствения сектор. В общата позиция на двете страни се подчертава, че стоят зад общи принципи като училищната автономия, безопасността на учениците, зачитане правото на мнение на децата и родителите, както и недопускането на религиозна и политическа пропаганда.

В нея се съобщава още, че в началото на идната година ще бъде проведена среща между представители на МОН, регионалните управления по образование, директорите на училищата и експерти на неправителствени организации "с цел оптимизиране на съвместната работа и обсъждане на конкретни мерки за подобряване на взаимноизгодното партньорство". 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар