Зима

Зима
Пролет

20 януари 2018 г.

Юрий Асланов: Корупцията се превърна в проблем №1 на нашето общество

"Смисълът на един вот на недоверие е да фокусира общественото мнение върху дадена тема, да привлече обществена енергия и да разбуди обществени дебати."
 
 "Корупцията се превърна в проблем номер едно на нашето общество, пораждащ всички останали проблеми."

Това каза по радио „Фокус" социологът Юрий Асланов по повод внесения от ПГ на "БСП за България" вот на недоверие срещу правителството.

Според него е важно не какви са мотивите за вота, а създаването на гореща обществена дискусия по този сериозен проблем. Социологът уточни, че промяна на законодателството, в поведението на институциите и в обществения климат са трите основни компонента, стоящи на пътя към борбата с корупцията.

"Няма нито един случай досега, в който вот на недоверие да е успял, което не значи, че няма смисъл от него. Смисълът на един вот на недоверие е да фокусира общественото мнение върху дадена тема, да привлече обществена енергия и да разбуди обществени дебати. Правителство у нас не е падало с вот на недоверие, вероятно няма и да падне. Не бива тази демократична процедура да се неглижира с аргументи - защо се внася вот, след като е ясно, че няма да успее", коментира Юрий Асланов и допълни, че реакцията на дебатите по вота на недоверие ще е решаваща за това доколко успешен ще се окаже той.

Според Асланов, ако се стигне до действие, предполагащо честни законодателни реформи, явлението „корупция" би излязло от уюта, с който се ползва в съзнанието на много българи. Той посочи също, че вот на недоверие невинаги цели сваляне на правителство и противното схващане граничи с антидемократичното мислене.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар