Зима

Зима
Пролет

26 януари 2018 г.

500 водещи руски ВУЗ-а приемат безплатно български студенти

Най-голям е интересът към специалностите - международни отношения, икономика, мениджмънт, право, авиостроене, психология, медицина
 
Около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща прием за безплатно образование за чуждестранни студенти в Русия.

"Програмата е предназначена за 15 000 студенти от цял свят, както и за български студенти, като квотите за броя на кандидатите се увеличава през годините", съобщи на пресконференция в Руския културно-информационен център (РКИЦ) Роберт Шестаков - представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация у нас.

Квотата, определена за прием на български студенти по програмата, се увеличава. През 2013 г. квотата е включвала 50 българи, през 2014 г. - 100, през 2015 г. - 150, през 2016 г. - 190, а през 2017 г. - 208 наши студенти.

"През 2017 г. 670 българи са проявили интерес към програмата и са се регистрирали на портала RUSSIA.STUDY, като в конкурса трима са се състезавали за едно място. Така през миналата учебна година 236 български кандидати са приети в руски университети при квота за 208 души", разказа Шестаков.

"Обучението по програмата е напълно безплатно за българските студенти и е за сметка на бюджета на Руската федерация", каза Константин Пеев - ръководител на отдела "Наука и образование" в РКИЦ. Той обясни, че всеки студент, приет по програмата, получава държавна стипендия от руското правителство.

"Приетите чужди студенти се настаняват в общежитие, което е на цена от 100 до 400 рубли, колкото е цената на една кока-кола или на едно кафе в Берлин, Лондон или Мадрид", посочи Пеев. По думите му най-голям е интересът към специалностите - международни отношения, икономика, мениджмънт, право, авиостроене, психология, медицина.

Кандидатите за прием по програмата се регистрират на портала RUSSIA.STUDY. Необходимите документи за кандидатстване са диплома за средно образование или академична справка за учениците в 12-и клас, две медицински свидетелства, международен паспорт и заявление - анкета с личните данни и желаните специалности.

Всеки кандидат-студент има право да си избере шест университета, но не повече от два във федерален окръг, а в Русия има седем федерални окръга. Москва и Санкт Петербург имат статут на федерален окръг.

Обучението в руските университети е класическо, стандартно, като за бакалавър обучението е четири години, в осем семестъра. За магистратура се учи две години, или четири семестъра, а за аспирантура - три години, или шест семестъра.
 

"В България има над 60 000 възпитаници на съветските и руските университети във всички научни области", каза Константин Пеев.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар