Есен

Есен

12 януари 2018 г.

Ваня Цветкова на 60

На днешния 12 януари рожден ден празнува голямата българска актриса Ваня Цветкова.
 
Тя е родена през 1958 г. в София, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1980 г. в класа на Гриша Островски.

Своят дебют в киното прави през 1978 година във филма "Служебно положение — ординарец", но голяма популярност получава с филма на Христо Христов "Бариерата" по романа на Павел Вежинов. Със своята роля там, тя печели награди от кинофестивалите във Варна и Москва.

Други известни филми с нейно участие са "Лавина" и "Комбина", в които тя играе с Иван Иванов. Със своите роли двамата стават сесксимволи на българското кино през 80-те.

Участва още във филмите "Хан Аспарух", "Адио, Рио", "Другият наш възможен живот" и новите сериали "7 часа разлика" и "Фамилията".
 

Интересни факти за голямата българска актриса припомня Dnes.bg:

Когато е на 10 се записва да тренира художествена гимнастика и е доста обещаваща надежда, като дори е повикана на тренировъчен лагер на Белмекен.

Популярната актриса живее от 1991 година в САЩ, но често си идва в България.

Става част от журито на риалити формата "България търси талант".

По време на снимките на филма "Комбина", актрисата се запознава с каскадьора Павел Дойчев, за когото по-късно се омъжва. Двамата са заедно 18 години, но в крайна сметка се развеждат.

Актрисата има едно дете – син Павел.

Признава, че в САЩ най-много й липсва това да е актриса.

Обича животните и има домашен любимец – пудел.