Зима

Зима

15 януари 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (8-12 януари)

Понеделник, 8 януари

„Българското европредседателство, чието официално начало е тази седмица – на 11 януари, стартира… убийствено“, пише Клуб Z, визирайки показния разстрел на бизнесмена Петър Христов, един от спонсорите на управляващата партия и приближен на Цветанов.

Христов е влиятелен търновски бизнесмен, думата на когото се е чувала за всички дела на региона. Бил е представител на СИК за Търновския регион, собственик на действаща охранителна фирма. Казват, че е бил съдружник с гръмнатия на Аруба криминален авторитет Поли Пантев и с неговите пари купил „Сердика“- Велико Търново, днес „Лактима“. Освен това за напредването му в живота доста помогнало и това, че през 90-те години на миналия век се намърдал на входа и изхода на захарните заводи в Горна Оряховица. С една дума мутра, та дрънка!

При режима на Борисов се включил много успешно в обществените поръчки. Е, не чак като Пеефски, но за регионален мащаб много успешно. Всъщност, двамата били свързани. Катя Илиева, гл. редактор на Фрогнюз, разказва: „Без Пеевски не може да правиш бизнес в държавата. Това ми призна приживе Христов… Бизнесменът, сподели, че той също е свързан с корпулентния бизнесмен и депутат от ДПС. Уточни веднага, че в това не вижда нищо лошо и ако искат бизнесмените да са успешни, ще трябва да се примирят с този факт.“

И те се примиряват, къде ще ходят…Петър Христов имал стотина фирми, в които участвало цялото герберско политбюро. Според колегата Иван Бакалов работел в комбина и с котарака Сталийски по някои сделки за разграбването на активите на КТБ“.

Най-интересно обаче ми се стори, че Христов бил в съвета на настоятелите на Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“. При условие, че мутренското му минало не е тайна.

Но какво се чудя, когато ректорът на УНСС каза, че пожарникарят бил част от академичната общност в България… Всичко можеш да си купиш с пари у нас, всичко. Включително и нова чест.

Освен това дъщерята на Христов Михаела, която формално е собственик на „Лактима“, участва и в управлението на МБМД на Мира Янова. Ако сте имали някакви въпроси и социологически съмнения, сега би трябвало да ви отпаднат.

Шесторното убийство в Нови Искър, което потресе България по празниците, порасна до седморно. Намериха мъртъв нарочения за убиец. Милицаите разправят, че се бил самоубил. Установили също, че преди това погледал малко детско порно на телефона, после се завил с едно одеяло, сложил заглушител на пистолета и се гръмнал.

В правдоподобността на този разказ вярва 1 от 100 души. Останалите 99 го смятат за тъп дори и за милиционери. Дреме им на тях. Убиецът е намерен, случаят е приключен. Ама можело да не е тоя убиецът. И май бил по-скоро самоубит. Може, да, много е вероятно. Шефът на следствието изпусна едно изречение, което си е почти признание: „С едно и също оръжие са убити всичките шест жертви, със същото оръжие е умъртвен и Росен Ангелов“.

Умъртвен?! Прилича на класическа фройдистка грешка. И най-вероятно е такава.

Вторник, 9 януари

ГЕРБ, ОП и ДПС дружно отхвърлиха в правната комисия на НС ветото над антикорупционния закон. Той ще бъде прегласуван в същия скопен вид. И закон ще има, но ефект няма да има. Но пък ще го показваме на чужденците.

Тази на пръв поглед необичайна коалиция си е напълно обичайна, когато става дума за престъпленията на властта, които трябва да остават ненаказани. На тая власт, която замижа за престъпленията на предишната власт. Да напомням ли как Борисов разформирова Министерството на бедствията на Етем и Пеефски и огромните далавери в Държавен резерв се покриха. Предишната власт пък се направи на сляпа за далаверите на по-предишната и така, до края на… Всъщност, един Господ знае къде е краят. Всички кражби и престъпления и на режима Живков бяха покрити и забравени. Така е тук и не от вчера. В един фейлетон на Райко Алексиев, публикуван през далечната 1933 г., който често се върти из Фейсбук, четем: „За България може да се каже, че е свободна страна… Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните…“

Ей, нали знаете, че Райко Алексиев е роден в Пазарджик? Да го напомня, щото напоследък ни свързват я с Гарелов, я с Кошлуков, а ние имаме и светли умове.

Снимка неизвестен автор

И като стана дума за родния Пазарджик, та да ви кажа интересен случай. Уволнили шефа на тамошния ДАИ Владимир Добрев, защото завел служители на агенцията на профилактично посещение в затвора. Пазарджишкият отдел на ДАИ нашумя преди 2-3 години, когато един от началниците Тодор Грочев беше осъден на 2 г. затвор за вземане на подкуп от курсисти. Само за него беше доказано, а иначе сигнали имаше бол. И с цел да не се изкушат служителите му да почнат пак да продават книжки, Добрев ги завел да видят къде ще живеят, ако ги хванат.

Но добрите му намерения не били разбрани. Започнали проверки от ръководството на агенцията, от прокуратурата, викали го на разпит в ДАНС… Наказали го дисциплинарно с понижение в длъжност…

Според нас тоя пич е за похвала, не за наказание! Какво лошо има, че ги е завел в затвора? Аз даже бих го организирал с преспиване. Това е една от мерките за превенция на корупцията, практикувана широко напоследък в Китай. Щото корумпираните в Китай са милиони, не е като у нас. Всъщност, може и у нас да са станали милиони…

Сряда, 10 януари
На 10 януари се навършват 21 г. от драматичните събития пред българския парламент, Народното въстание, което доведе до свалянето на правителството на Жан Виденов. Споменавам го, за да напомня, че това е единственият случай в новата ни история, когато управляващите наистина са се уплашили от народната любов. Направо се бяха натаковали от страх. Бай Велко Вълканов си спомняше пред „Стандарт“: “Почти всички от БСП бяхме вътре. Очаквахме да ни нападнат. Бяхме се барикадирали с маси и други мебели зад вътрешните врати. Аз се бях въоръжил с крак от стол…”

Към датата на въстанието бай Велко е на 70  години без малко, което го прави доайен на защитниците на парламентарните Термопили. Какво не бих дал за гледката как бай Велко ломи един стол, подава единия крак на Танчето Дончева, друг на Румен Петков… Един задържа за себе си и заляга зад преобърната банка, където смело очаква нападението…

През това време отвън народният трибун Бакърджиев държи  войнствени речи: “Няма да оставим властта в ръцете на един алкохолик…” Къде е бил по това време Костов, не е известно. В книгата си “Въпреки всичко” Желю Желев вика, че часове наред никакъв го нямало. Мисля, че ако го питат какво е правил през това време, Костов би могъл да отговори като един съвременен абат Сийес: “Какво правих доскоро ли? Аз оцелявах!”

В смисъл, гледал зад кюшето и чакал да види накъде ще климне победата…  Да, така се прави голямата политика, “намираш една тълпа, която отива някъде, и заставаш начело”.

Синът на вицпремиера Валери Симеонов Даниел публикува в своя профил във Фейсбук текст, който хвърля светлина върху отношенията баща-син Симеонови. И говори много за вицпремиера:

“Ти си най-голямата ми грешка, трябваше да успееш да се самоубиеш. Лайно.”

~W.C. премиера В. Симеонов към мен, синът му. Всяка прилика с цитати на Сталин към самоубийствения му син е напълно случайна. Общо взето такива хора ви управляват. Правя поста публичен, нека се споделя словото на патрЕотите!”

Мисля, че това не се нуждае от коментар. Те се чудеха дето дърпал и бутал възрастна жена…

Четвъртък, 11 януари

Тържествена церемония по откриване на Българското председателство. Гвоздеят в програмата – речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Патриотична България се подмокри от кеф. Туск говори на български, цитира дедо Вазов, поласка ни за миналото, спомена Стоичков. Само киселото мляко пропусна, и то наистина щеше да е неуместно тук.

Много интересно! Туск говори на български в София и Борисов говори на български във Варшава! Изглежда, че българският се налага вече като един от основните европейски езици.

Лично ние не споделяме възторга от речта на Туск. Хубаво, постарал се е да я научи на български, аферим. Нашият цървул не би могъл, той за 10 години в чужбина е казал само една реплика на чужд език: „Мараба, аскер!“

Най-много се подразних от края на речта на Туск: “С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите.”

И нашенците се радват на това. А то не е за радост! Обидно е, че изтъква физиката на премиера ни, а не интелекта му. Каква е разликата между Туск и оня простак Берлускони, който му мереше гърба с педи?

Единственото хубаво от масовия възторг от речта на Туск е, че той показва, че на народа му се е прищяло нещо по-интелигентно, омръзнали са му е тиквите.

Прочетох, че Туск, като станал председател на Европейския съвет, не знаел добре английски. Но обещал, че за двата месеца до встъпването в длъжност ще го научи. И се постарал. А нашият десет години разнася славата ни по света с ръкомахане… Ако беше употребил времето, през което риташе мач, за да учи езици, днес щеше да си говори и с Меркел, и с Макрон на матерния им.

Не ми се обиждайте, но смятам, че само един повърхностен ум може да се заиква от такива куртоазни речи. Защото те прикриват страшни истини. И думите на Туск, и лиготиите на Юнкер, и цялата тази захариада, дето се лее, няма как да не руши вярата в Европа и европейското ни бъдеще. Защото легитимира корупцията, оправдава корумпетата! В лицето на тези господа Европа дава знак, че не ѝ пука от това, че сме затънали в престъпност и корупция. “Европа, разправя Юнкер, е в сигурни ръце с премиера Бойко Борисов.” „Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в това отношение през последните години…”

Гаче ли вчера е паднал от Мелмак!

А, бе, аланкоолу! Погледни докладите по механизма за наблюдение, бе! Виж какво сте писали там година след година: Има воля, но няма резултати. А в последния доклад вече и воля няма.

Мамка им йезуитска! Бесен съм, честно ви казвам! Какво да намираме кусур на Борисов, когато Европа се управлява от един пиян клоун. А разправят, че в някои отношения и неговото минало се родеело с това на Борисов.

В чест на началото на Българското председателство днес в столицата са организирани 7-8 до 9 различни протести и контрапротести. Властта обаче се плаши само от един – протеста на защитниците на Пирин. По този повод онова нещо, което до скоро имахме за президент, рекло: „Ние за съжаление и днес с тези девет протеста показваме нещо; а именно, че като че ли още не сме се разделили с робската си психика; че все някой друг ще ни освобождава; все някой друг ще ни решава проблемите. Зависи от всеки един от нас да построим тази демокрация, която искаме! Левски на това ни учеше…“

Нерде Ямбол, нерде Стамбол?! И как, бе, льольо, реши да вменяваш робска психика точно на протестиращи хора?!

Тоя е напълно неадекватен. На скалата за политическа, а и всякаква друга, адекватност, бележи абсолютната нула! Няма как иначе да обясним пожеланието му към Борисов да „изпревари Тодор Живков като дни министър-председател…“

Петък, 12 януари

От сайта  Афера.бг ми обърнаха внимание на програмата на еврокомисарите за днес. Интересно четиво.„10.00  Трансфер на председателя на ЕК от Гранд хотел София до Министерски съвет.“

Трансфер! Гаче е некой финансов ресурс, голяма сума пари. Даже и на мотика да се е напил рано-рано, пак не се казва трансфер.

„10.15-10.50  Посрещане/ръкостискане с министър-председателя на република България Бойко Борисов.“

Ръкостискане! 35 минути ръкостискане! Борисов след това три дена няма да може да похване нищо с тая ръка и ще трябва, например, да моча с другата… Извинете, това много просташко се получи. Задраскайте си го на вашия екземпляр.

„10.45 – Отпътуване на председателя на ЕК от Министерски съвет за президентството.“

Така, както се ръкостискат, Юнкер отпътува от единия тротоар на „Дондуков“ за другия.

Нема какво да кажеш, освен, че гърнето си подбира меродията. Прост началник – прости подчинени. Природен закон. Трябва един силен вятър, който да издуха цялата плява, дето е окупирала държавата. Баба навремето така вееше боб. Чака да духне вятър и сипва с един дармон отвисоко. Бобът пада на чергата, боклуците вятърът ги отвява настрани. Но си трябва вятър. Дано сега някой някъде далече настъпва някоя пеперуда…

Иначе ще трябва да чакаме по еволюционен път нещо да се промени. Ама то ще е доста бавно. “Дейли мейл” пише, че австралийски учени установили, че все повече младежи определят интелекта като най-привлекателна черта в партньора. Или както казват на село, сапиосексуалността надделява над плътта. Сапиосексуалните се възбуждат от интелигентността както други се възбуждат от големите цици и яките мускули.

Учените анализирали сексуалните предпочитания на 383 души на възраст от 18 до 35 години. Една десета от тях се определят като сапиосексуални. Демек 10%. Колкото са и педерастите. Всъщност, това дали не са същите 10%? Не го твърдя, но не го и изключвам. Премиерът Борисов допускаше застъпването на двете групи, ако помните: „Всички педераси са умни по принцип. И аз почвам вече да викам, че съм пидал, за да мислат, че съм интелигентен…”

От “Да, България” поискаха оставката на правителството заради сделката с Общинска банка (ОБ). В суматохата около празниците и началото на Българското председателство БНБ тихомълком разреши на анонимен фонд от Лихтенщайн да придобие банката. Парите в този фонд били на петролния бизнесмен Георги Самуилов – собственик на “Инса ойл”. През 90-те години Самуилов е съдружник в “Арес холдинг” и финансов директор на “Мултигруп”. През 2009 г. директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов обвини “Инса ойл”, че участва в схеми за укриване на данъци и акцизи.

Скандално от където и да го погледнеш. Яко са ги натиснали тия в БНБ. Няма да казвам кой ги е натиснал, стига ви да знаете, че както всичко в държавата, така и това не е станало без позволението на Борисов. Но най-скандалното за мен е, че предложението за приватизиране на ОБ е внесено през лятото от Трайчо Трайков. Да, Трайчо Трайков от ДСБ, дето беше демократичният кандидат за президент! Внесено е потайно, в лично качество, без да е уведомена групата. При това няма никаква належаща причина да се приватизира банката. И, ако не е за благото на общината, значи е за благото на общинаря. След тази сделка Трайчо ще е по-богат. Жалко, но друг извод не можах да направя.

И после ние сме бил крив, дето сме писал, че всичките са маскари! (Танче, за теб го казвам!) Ами маскари са!

Много интересно е мълчанието на медиите, както с основание отбеляза Иван Сотиров. И добрите мълчат, и лошите мълчат. Капиталчетата обясняват какво-що, но без жар и спортна злоба. И си траят за Трайчо щото нали е човек а Прокопиев. Което би трябвало да разлае медиите на Пеевски. Ама и те си мълчат.

С една дума излиза, че всички обичат другаря Самуилов. На всички е дал… повод да го обичат. Тони Филипов, д-р  Reduta.bg