Зима

Зима
Пролет

21 януари 2018 г.

Божидар Данев: В момента имаме тоталитарна демокрация

"Сектор "Сигурност" е изключително неефктивен. Наливат се непрекъснато едни средства в една нереформирана система, но професионалният капацитет на управляващите тази система е недостатъчен, за да извършат необходимите реформи."


Това заяви по БНР Божидар Данев - изпълнителен председател на Българската стопанска камара /БСК/.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР. Това стана, след като той и ръководството на МВР се срещнаха и разговаряха със синдикалните организации на силовото министерство.

"България харчи 7 на сто от бюджета си за сигурност. 3.7 на сто са разходите на ЕС средно за сигурност. В една Австрия или в Холандия, които са с 10 милиона души население, броят на служителите на сигурността е от 23 до 27 хиляди, а при нас е 57 хиляди. Да не говорим за резултатите... Оказа се, че 500 или 1000 души, които са осъдени от българския съд, се движат по улиците, и не могат да ги приберат. За каква ефективност ми говорите? Когато се дава нещо, каквото е 100 милиона лева, което не е дребна сума, винаги трябва да се дава под някакви условия - какво ще свърши МВР повече, каква ще бъде разкриваемостта, как ще бъде намалена престъпността ... Няма такова нещо. Ние наливаме непрекъснато едни средства в една нереформирана система, която е толкова елементарно да бъде реформирана, но изглежда, че професионалният капацитет на хората, които управляват тази система през последните години е недостатъчен, за да може да направи тези реформи, които са необходими", коментира Данев.

„Ние в момента имаме тоталитарна демокрация", обяви шефът на БСК.

„В основата на всичко е, че имаме свръхцентрализиран бюджет, няма финансова самостоятелност на общините. Когато те нямат финансова самостоятелност, няма демокрация - изберат се кметове, които са близки до властта и които слушат властта, за да могат да отидат с къскета и да молят за пари, и да вземат пари. Ние в момента имаме тоталитарна демокрация, всичко се решава от един център, който какъв е този център - не е ясно. Имаме 25 години една кавър версия на бюджета на Тодор Живков, за голямо съжаление всички говорят, но нито една партия не поддържа децентрализацията на бюджета, което е в основата на демокрацията."

Няма коментари:

Публикуване на коментар