Зима

Зима
Пролет

22 януари 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (15-19 януари)

Понеделник, 15 януари
 

Банго Васил. Почнахме деня с химна на циганите – Едерлези. Решил сме, освен всички други личностни промени, тая година да станем и по толерантен – към циганите, към педерастите, към третия пол, към лъмбър сексуалните, към сапио сексуалните, дори към любителите на котки… Към всички. Ще видим дали ще успеем. То изглежда лесно, но за нас поне не е. Защото, както обича да казва  д-р Филипов, човек е изминал определен път и нищо не може да промени изминатия път. А ние не винаги сме вървял по пътя, който води направо към толерантността. Примери няма да даваме, щото ни е приятно да си спомним. Пардон, неприятно…

И като стана дума да циганите, та да ви кажа за поредната кражба. Опит за кражба. В заповед на Министерството на околната среда, подписана от министър Нено Димов, четем: „Намалявам с 10,390 дка площта на Природен парк „Витоша“ чрез изключване на поземлени имоти… поради липса на изискуемите качества на имотите за включването им в границите на защитената територия…“

Заповедта на министъра беше публикувана в ДВ на 2 януари, ден, за който може да се предполага, че и да има някой изтрезнял, едва ли ще се хване да чете, камо ли пък да чете ДВ.

Но се намерил един „компетентен и осведомен човек“, който разпратил заповедта до медии и журналисти и се вдигна шум. И Нено Димов набързо я изтегли и обеща да назначи повторна проверка за изясняване на случая  “с оглед максималната защита на обществения интерес“.

Което обаче не означава, че заинтересованите лица са се отказали окончателно от далаверата. Една правилно организирана и добре мотивирана проверка може да докаже всичко. Като нищо може да докаже, че площите наистина вече не са в защитените територии.

Още малко на адрес Витоша планина. От “Да, България”, ДСБ и “Зелените” поискаха ревизия на договора с фирмата на Цеко Минев “Витоша ски”, която експлоатира лифтовете за Витоша, защото не си изпълнявала задълженията. Председателят на ОС Елен Герджиков от ГЕРБ обаче обясни, че в договора, подписан през 2007 г., включително от съветниците на ДСБ, не  били заложени почти никакви задължения за новия собственик.  И той можел да си работи както си иска.

Познайте от първия път по времето на кой кмет е подписан този малоумен договор! Именно, Бойко Борисов, шестдесети кмет на София, управлявал от 10 ноември 2005 до 27 юли 2009 г.

„Витоша ски“, както и „Юлен“, е собственост на кипърска офшорка с титуляр някой си Георгиус Георгиу. През 2015 г колегите от „Биволъ“ се разходиха до Никозия, за да се срещнат с този митичен богаташ. Оказа се, че той е социално слаб и живее в сутерена на скромен блок в предградията.

Цеко Минев, както и Цветан Василев, си е пазарувал бизнеси и имоти с кредити, които си е отпускал от банката. И утре, ако нещо се случи с ПИБ, ще ходим да гоним на Георгиус цървулите. Както казваше Тери Пратчет, „Когато банките фалират, тези които гладуват, рядко са банкерите.“

Та нека повторим, Борисов е сключил малоумния договор с „Витоша ски“.

Борисов е и премиерът, който продаде „Булгартабак“ на Цветан Василев и Пеефски през 2011 г., (Казват, оставил малко и за себе си.) След фалита на КТБ и развода между Василев и Пеефски, Булгартабак остана на дебелото момче, което успя за 6 г. да го бастиса. Продаде търговските марки, закри софийския завод, заводът в Плевен бил останал с 12 души персонал, 60% от работниците в Благоевград напуснали след любезна покана от страна на ръководството. В централата на Булгартабак, разправят, се подмотавали двайсетина души. Този „успял млад човек“ съсипа пазар за 3.6 млрд. лв. само вътре в страната. Един български Гордън Геко („Уолстрийт”), но с потури и бухалка в ръка.

Но нека сме справедливи, без помощта на другия пеликан, който е начело на държавата, това нямаше как да се случи. Пример: Решението на АП, че затварянето на софийския завод не е затваряне, а преместване на производство. Абсолютно независимо решение. Най-много да е взето по препоръка на премиера. И всичко това става пред широко затворените очи на главния прокурор. Изобщо тези трима шишковци си правят каквото си искат в държавата, а ние гледаме с безразличие, вместо вече да хванем гьостерицата откъде дебелия край. Вие, де, ние сме летописец, само ще ви отразяваме…

Ех, народ, народ, кога ще станеш народ?!

Другите народи за нема нищо скачат на бунт. Черните братя в Претория и Йоханесбург опустошили магазини на шведския гигант за облекло H&M заради расистка реклама. На сайта на компанията се появила снимка на чернокожо момче, което носи зелен суичър с надпис “Coolest Monkey In The Jungle” (“Най-готината маймуна в джунглата”). Което разярило майм…. извинете, чернокожите граждани на Южна Африка и те поломили няколко магазина. Шведите свалиха рекламата и се извиниха, ама кел файда. Представяте ли си ние да пуснем подобна реклама с циганин какво ще ни направят западните природозащитници!



Вторник, 16 януари

Вчера трябваше да тръгне делото “EVN”, обаче се отложило заради отсъствието на адвокат. В него обвиняемите са Трайчо, Дянков и Прокопиев. Трайчо е обвинен за приватизация на миноритарен пакет от дружеството, а Дянков затова, че не бил вкарал парите от приватизация в Сребърния фонд. По-сложна е работата с Прокопиев. Той е обвинен, защото в качеството си на шеф на работодателска организация се изказал, че подкрепя мерките, предложени от правителството, за да бъде избягнато увеличаване на данъците и свръх дефицит в бюджета. Неговото престъпление е вербално, така да се каже.

„Чак не ми се вярва, вайка се Прокопиев, колко назад във времето сме се върнали, когато истината беше монопол на управляващата партия, а институциите се използваха само за репресия.”

Не ми се вярва… Каква я мислехме, каква стана, а, господин Прокопиев? Дали през 2009 г. мутрата не се укрепи на власт с ваша помощ, с вашите министри, с вашата икономическа експертиза?

Ирония на съдбата… По него време (преди изборите през 2009 г.) ние с господин Пеефски и неговата майка воювахме ежедневно от страниците на „Монитор“ срещу Боко Тиквата. А господин Прокопиев му помагаше да сглобят бъдещия кабинет. Язък, че е умен и образован човек! А не знае нещо толкова елементарно. Че простият човек е заплаха за всички, даже и за тези, на които е приятел. Хората са казали, че от магарето трябва да се пазиш отзад, от бика отпред, а от прост човек отвсякъде.

Още не сме нахранили социално слабите Каракачанов и Валери Симеонов, дето живеят с по 1000 лева на месец, и се задава по-тежък случай. По причина, че Елена Йончева продължава да рови около Делян Добрев и сега пита откъде родителите му са намерили пари да построят завод за пелети, Делян беше принуден да сподели покъртителната истина за това как живеят той и родителите му. “Живея под наем, а родителите ми са потънали в кредити.“

Порка мизерия…

Каракачанов и Симеонов ще се оправят някак си. Кой покрай ремонта на самолетите, кой покрай строежа на ски пистите… Но на Делян трябва да помогнем. На мнение съм да направим една ДМС кампания. Няма да обеднеем, ако пратим по едно левче на DMS Delian.D. Много е важно да се сложи Д, за да не отиде при П. Нищо чудно и той да се окаже силно нуждаещ се. Оня ден рече, че имал само „Монитор“ и „Телеграф“, а те, както всички се досещате, са губещи.

Делян  се оплака, че бил преследван при стария режим, не му давали да спортува, щото дядо му лежал в Белене. Делян Д., не П. На П. дядо му е бил полковник от ДС.

За репресирането на Добрев трябва да се провери, защото, доколкото знам, той на 10 ноември още е пишкал на тенекия да му тропка. А комунистите верно беха зверове, но през 80-те години режимът беше омекнал и пеленачета не се преследваха.

Някой трябва да съобщи вече в ГЕРБ, че темата за дядо-антикомунист беше преексплотирана от Борисов и вече е банална и даже смешна. Това се видя когато Тетка Цачева се опита да ни промоцира своя дядо по президентската кампания. И Добрев сега няма да бере дивиденти от дядовия си…

Виц-премиерът Валери Симеонов става все по-смешен в мерака си да „услужи“ на Цеко Минев и „Юлен“. Вика: „Вторият лифт в Банско е благотворителност… Истината е, че там има фирма, която се ангажира да го направи, без да има печалба от това. Никой не обяснява и не се замисля за това.“

Не е така. Ние например се замислихме. И отхвърлихме това твърдение като несвързано с главния мозък. Освен, ако вторият лифт не вози безплатно или с намаление за социално слаби…

На Валери обаче не му дреме от липсата на логика. Веднъж преиначил фактите, продължава напред с манталитета на вестникар. Редно било концесионерът да получи някаква компенсация за своята благотворителност. Лично той щял да го компенсира, като му съдейства лифтът да стане час по-скоро.

За какви ли пари става дума? Знам само, че патриотите не са от евтините мъже.

Сряда, 17 януари

Речта на Зеления човек пред Европейския парламент мисля да не я коментирам. Мазохистично ми се вижда. Дебели лъжи и маймунджулъци: „Както, вика, сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ще се справим и то добре ще се справим…“

А дано! Айше, а дано си девствена…

Имаше един лаф за синята слива, която била червена, защото още е зелена. Та и Бойковата е нещо подобно… Снимка Христо Комарницки

Оня ден неговите депутати гласуваха на първо четене заедно с ДПС закона на Пеевски и Ментата за доограбването на КТБ! Гласуваха си като коалиционни партньори.

Цялата история с тая реч може да се обобщи с думите на един Евгени във Фейса: „Демонстрирахме на практика, не само пред Европа, а и пред света, нещо, за което само се говори, но никой не подозира, нито силата, нито значението му. За първи път светът може да види на живо и в реално време въздействието на ефекта на ДънингКрюгер…“ (Простият не може да разбере колко е прост.)

Правителството вдигна линията на бедност със 7 лева и тя вече е 321 лв.! Смята се, че с 321 лв. един човек може да задоволява минималните си жизнени потребности: да си набави минимума калории, които трябва да приема, за да живее, да отоплява жилището си, та да не замръзне, да е в състояние да си плати тока и водата…

Около 2 млн. българи, сред които 1.5 млн. пенсии, са под тази линия, някои много под. Те няма как да приемат нужните за оцеляването калории, нито да се отопляват, нито лекарства купуват. И въпреки това оцеляват…

Лошо, г-н премиер, лошо е нацията да се състои от една трета под линията на бедността и една трета, която със зор държи главата над тая линия. Останалата една трета живее в София. И също се дели на три, но на малко по-висока база.

Лошо е за нас, за премиера дори е добре. Беден човек и гладно магаре се управляват най-лесно.

Колегата Огнян Стефанов пише във „Фрогнюз“: „Един Дебелушко дължи много пари на важни руски клечки. Трябвало да се разплати с тях до Нова година. Не го направил. Важните руски клечки били ядосани. Очень ядосани, блядь. А когато те се ядосат, току виж свършили това, което цяло едно общество не успява да свърши с демократични и законови средства…“

Колега, дай нещо по-конкретно, бе! Умрях от студ на брега на Перловската река и все нема и нема… Честно казано, аз нямам претенция дали ще са руснаци, чеченци, българи, турци… Просто искам да се свършва и да си се прибера на топло…

Четвъртък, 18 януари

Корнелия Нинова съобщи, че по тяхно искане в секретното деловодство на НС са постъпили три документа: доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов. В тях се твърди, че има заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност. И тези изводи са изпратени на Борисов още през август 2016 г. и той не е предприел нищо.

В доклада на ДАНС се казвало, че системата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) била тотално пробита. От 340 външни и вътрешни точки е влизано в нея и са манипулирани данни за акцизни стоки. Смята се, че броят на изтритите или манипулираните записи е над 300 000. По този начин камиони, тирове и цели композиции изчезвали от радара, а щетите за хазната от ДПС и акцизи били милиарди.

„Искаме, вика Нинова, истината да стане достояние: за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната?“

И изобщо, братя и сестри, всички пътища водят към Рим, ако ме разбирате. Затова премиерът нищо не е предприемал по тези доклади. Неговата борба с контрабандата е вербална, едни големи приказки за едни милиарди, които били вкарали в бюджета… За да не се видят едни други милиарди, които не се вкарват в бюджета.

Буда беше казал: “Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него.” Наш Буда прави и двете грешки едновременно.

Слави Трифонов обяви че на 2, 3 и 4 февруари ще проведе кастинг за бъдещи политици. Желание за участие до момента били изявили 3777 души. Хора от различен пол и възраст, завършили различни университети, включително и най-престижните в света.

Само 3777 души… Трябваше да се обяви като кастинг за министри и висши ръководни карти. Тогава да видите колко народ щеше да се събере. Защото политик нищо не значи. В края на краищата и Радан е политик, не ли? Но за министри е друго. Дето казваше бай Хаджийски, у нас една партия може да остане без членове, но без кандидати за министри никога. Така е било, така е и сега! Докога – не мога да ви кажа. Сигурно до последния българин.

И с кастингът на Славчо ще стане, както казваше др. Черномирдин, „Хотели как лучше, а получилось как всегда”. Още една партия като многото. Възможно е на един добре организиран кастинг да бъдат избрани умни и образовани българи. Въпросът е какво ще се случи с тях, когато ги засмука турбуленцията на реалната политика. Защото и досега в политиката са попадали умни и образовани, честни и почтени хора. И един не излезе такъв, какъвто е влязъл. Тоест, то не е въпрос… Хвърлят ли те в лайната, няма как да излезеш чист.

Не, работата вече не може да стане с нови лица в политиката. Много нови вкарахме, но нищо различно не се получи. Нов народ трябва, хора, които са готови с ежедневно усилие да държат политиците в правия път. Казвам го само за чиста съвест, не че се надявам.

Петък, 19 януари
Властта май свали маската за строежите в Банско. Досега разправяха, даже Борисов се кле пред ЕП, че керемидка няма да се построи, а само един лифт. Алпиниста Боян Петров предложи, щом е така, в плана за управление на парк “Пирин” да се запише строежа само на втория лифт. И еколозите ще мирясат. Но министър Димов отхвърли това предложение. И защо го отхвърли? Явно защото намеренията съвсем не са да се строи само лифт.

Охлю-Бохлю, покажи си рогцата… Така пеехме като деца, когато намерим някой охлюв, за да се покаже от къщичката си. Така някои медии припяват и на Кошлуков, откакто стана програмен директор на БНТ, в очакване да си покаже рогата. И той си ги показа. Чета, че подпукал “Денят започва с култура”. Поискал им план за драстична промяна на структурата и тематиката на предаването, да  придадат „лайфстайл звучене” на предаването, а за културата да се говори на “популярен език”. Което, ако правилно разчитаме посланието, означава в предаването да намери място Цветелина Янева и жанровите ѝ колежки. А стилистиката да се равнява по тази на хамалите от „Каналето“. Кошлуков дал срок две седмици да удвоят рейтинга на предаването, в противен случай кой откъде е. Което е глупаво, защото, когато искаш едно предаване да има рейтинг, отиваш и му го купуваш, а не се заяждаш с екипа.

Цялата драма започнала от това, че екипът на „Денят започва с култура“ имал дързостта (наглостта?) да покани Емил Джасим (активист на “Да, България”) в предаването. Кошлуков дал ясно да се разбере, че това се разглежда като политическа демонстрация, ако че той бил поканен като историк и преподавател по темата за изучаване на комунизма в средното образование.



Даже не е демонстрация, ами направо провокация към Кошлуков и към неговия ментор. Нима не са  забелязали яростната война, която вестниците на медийния империалист водят с „Да, България“? И други провокации правят, като например с повтарянето на темата за свободата на словото. Направили, моля ви се, 20-минутен дискусионен панел “Бялата книга за свободата на словото”, в който нито веднъж не напсували Прокопиев, Донев и Дончев. И, мисля, че не е нужно да съм чак Лещански, за да кажа, че на тия момчета и момичета едва сега им почват ядовете.

Колеги, елате на брега на Перловската река, да направим един хепънинг, бе! Като сме повече, може Господ да чуе молбата ни.



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар