Зима

Зима
Пролет

30 януари 2018 г.

Ген. Кирчо Киров: Бях осъден в едно бързо, поръчково и политическо дело

"Ще дойде времето, когато ще назова точните поръчители."
 
"Бях осъден в едно бързо, поръчково и политическо дело", каза бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров по бТВ. 

Миналата седмица той бе осъден на 15 г. лишаване от свобода за присвояване на близо 5 млн. лв. от разузнаването. 

"Ще дойде времето, когато ще назова точните поръчители", каза Киров.

"По удивителен начин личеше невероятния синхрон между военната прокуратура и военния съд", посочи ген. Киров. По думите му, независимо от твърденията на прокурора, той е осъден без доказателства, върху показанията само на един-единствен човек.

Според него делото е политическо, защото се разви и приключи точно сега, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз. Целта е била да се покаже, че страната се бори с корупцията и има осъдена знакова фигура.

Той още веднъж повтори, че не е присвоил парите и дори не ги е виждал. 


"И когато съм утвърждавал тези разходи, и сега продължавам да мисля, че са отишли по своето целево назначение", заяви ген. Киров.

"Удивлявам се как военната прокуратура си позволява да чете пред журналисти страници от секретно дело, да изнася класифицирана информация, а почти за нищо, след телевизионно участие, на мен ми беше образувано дело за изнасяне на класифицирана информация", каза още гостът.

Той посочи, че ще обжалва присъдата си и няма никакво намерени да бяга или да се крие, напротив, „аз съм длъжен заради себе си и заради семейството си да изчистя името си“.

За убийството на бизнесмена Петър Христов ген. Киров каза, че „в най-голяма степен причините трябва да се търсят в неговия бизнес – как се е развивал, доколко е изсветлен и доколко е свързан със сенчести кръгове, доколко самият той е дължал средства в големи размери на някого“.

„Предполагам, че това е отстраняване на конкурент от територии, които представляват интерес за други хора – каза той. – Все пак Петър Христов беше също знакова фигура от гледна точка на своите връзки и контакти с политически силни на деня (...) Струва ми се, че е възможно да има и политически подтекст в неговото убийство, но не го твърдя, защото е трудно доказуемо.“

Киров изрази дълбоки съмнения, че Христов е бил в руския спецназ.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар