Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2018 г.

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 г.

Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме
 
Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, потвърдиха професорите Пламен Митев и Андрей Пантев на кръгла маса в Регионалния исторически музей в Стара Загора на тема „Пътят към свободата". 

"Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме", съобщи за БНР Петър Калчев -директор на музея, в който знамето се съхранява от 8 ноември 1907 година.

Знамето е дарено на Старозагорското археологическо дружество „Августа Траяна" от местния клон на Българското опълченско дружество за "назидание на младото поколение", пише в дарителския лист. То е съшито от жените на въстаниците от копринен трикольор с бял, зелен и червен цвят. От едната му страна е изписано „Свобода или смърт", а от другата учителят Христо Милев е изрисувал прав разярен лъв.

Тезата, че шитото в Браила през 1877 година от Стиляна Параскевова знаме е първообраз на националния ни флаг, оборва в своя публикация през 2004 година историкът от Старозагорския исторически музей Нейчо Кънев, но тази истина все още е слабо позната дори в средите на специалистите.

По поръчка на Регионалния исторически музей старозагорските художници Димо Генов и Михаил Косев създадоха реплика на знамето, което ще води заедно със Самарското шествието на 3 март в Стара Загора.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар