Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2018 г.

Двата пътя пред президента

Румен Радев срещу омертата за Пеевски

Две действия на президента Румен Радев от последните дни показват, че той се намира на важен кръстопът. 


И с двете той пряко засегна интересите на Делян Пеевски и хората около него. 

Първо, наруши публичната омерта да се говори за връзките на премиера с депутата от ДПС. Няколко дни по-късно президентът наложи вето на един от законите, приет от ГЕРБ и ДПС по предложение на Пеевски - промените в закона за банковата несъстоятелност. Те дават възможност на депутата бизнесмен по-лесно да овладее дружества от портфейла на фалиралата КТБ, като например "Петрол" или "Дунарит".

В това има добра и лоша новина. Добрата е, че президентът очевидно няма проблем да говори за мръсното бельо в гардероба на властта. Лошата е, че от всички институции и големи партии - практически от цялата българска политика, той е единственият, който може да казва на глас очевидни истини. Затова и думите му се превърнаха почти в скандал - мълчанието по тези теми е толкова силно, че в гузната тишина и тихият шепот изглежда като голяма смелост.

Статуквото обаче не може да понася нито истината, нито смелостта. Сега пред президента има два пътя. Ако избере този, който е в интерес на хората, ще бъдат направено всичко възможно устата му да бъде затворена. Калта не търпи чисти хора. Ще бъде проверен всеки подписан от него документ, докато е бил главнокомандващ на ВВС, кафявите медии ще разровят всички рокли на съпругата му, ще бъде наричан мъж под чехъл, разединител на нацията...

Виждали сме го при други - върху него ще се стовари лавина от злоба, лъжи и гнус. Целта ще бъде да го накарат да тръгне по другия път - да стане покорен като всички други политици. Да си избере няколко безопасни "приоритета" (по възможност във външната политика) и цялата машина, която може да го омаже с кал, ще започне да пуска розов пушек и брокат. Ако покаже, че слуша, може дори да стигне и до втори мандат.

Засега президентът е стъпил само с единия крак в калта и атаките срещу него са почти нежни - колкото да маркират какво ще се случи. 


От следващите му действия ще се разбере дали е победила смелостта, или ще се предаде пред удобните обещания за комфорт.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар