Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2018 г.

Идиотия до шия!

Няма да спорим с правилото, че на този свят всичко е относително.
 
Твърдим обаче, че безкрайният релативизъм води до пълен идиотизъм и това не е демокрация. 

И залагаме на друго правило - че каквото и да ти говорят, винаги става дума за пари.

Финансовият министър Владислав Горанов реши например по магически начин проблема с корупцията, направи разкритието, че корупцията е "предимно емоционална категория" и "вестникарско внушение". Онези, които твърдят обратното - а именно, че е реална напаст, четяли "неактуална социология". Щом икономиката расте, значи правилата в държавата се спазват. Ако пък корупцията "се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване", пояснява Горанов. Но понеже тя не е реалност, никой не я разследва.

Внушенията за откраднати милиарди са обаче не просто емоционални. Те вадят от кожата всеки нормален човек, доколкото нормалното в тази държава е оцеляло. Ако пък имате трайното усещане, че тя е излязла отдавна извън релсите, очевидно не четете актуалната преса. В голяма част от нея вече пише, че всичко е наред, а други неща изобщо не са се случили. Там няма да намерите нищо за печелившите от обществени поръчки и банкови фалити "дрийм тиймове", но ще разберете че контрабандата е преборена, а престъпността е на изчезване. Ако пък се запитате защо започнаха проверки на съвсем реалните палати и лимузини отговорът е: заради емоцията.

Медийно внушение е и тезата за липса на гражданско общество. Че има ли по-радикално опровержение на тази заблуда от протеста за лъвчетата Терез и Масуд?! Онези клетници, румънците, пълнят площадите в продължение на месеци срещу корупцията, а тук висшата кауза е за два котарака, които непременно трябвало да бъдат пратени в спасителен център в Холандия. А после в Южна Африка, където отглеждането на лъвове за отстрел срещу заплащане е просто икономически отрасъл. Иначе евроатлантическите партньори прилагат рутинни практики - хранят зверовете с питомни животни, смъртта в кланиците е на конвейер, а маймуни и хора са ползвани за опитни мишки от автомобилните компании.

Междувременно местните власти и населението в Пазарджик и Разград бяха унизени безцеремонно, а грантовите правозащитници станаха герои. Същите, за които кучетата са безкрайно по-ценни от хората, а Банско - от цялата държава.

За смях стана и екоминистърът Нено Димов, когото премиерът Бойко Борисов ползва за скъпо платено слугинче. Щом агитката "Орлов мост" завика "Оставка" и "Нено в клетка! Нено зад решетка", развръзката беше ясна. Кой друг, ако не премиерът може да се оправи с такъв проблем, докато разяснява в Давос колко зелен човек е?!

И как корупцията не била майсторлък на ГЕРБ, понеже печелели избори. Предвид липсата й приели закон за борба срещу нея единствено за да удовлетворят партньорите. А вий в механата българска... вий сте идиоти!


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар