Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2018 г.

А. Макаров: Това, че и други страни поднасят венци, показва, че не само руснаците почитат нашата армия

Руският празник Денят на защитника на Отечеството бе отбелязан и в България.
 
Посолството организира тържествена церемония пред Паметника на съветската армия в София, а повече за празника пред КРОСС разказа и самият руски посланик Анатолий Макаров.

„Днес отбелязваме 100-годишнината на руската армия. В тези дни, тогава Червената армия, спира настъпление на германските войски край градовете Псков и Нарва. Тогава те настъпват към Санкт Петербург, който тогава се казва Петроград и е столица на Русия по това време. И тогава покрай тази битка, с която е предпазен Петроград, се взима решение на 23 февруари да бъде празник на Червената армия", обяви посланикът на Руската федерация в България.

След което поясни как празникът се е превърнал от Ден на Червената армия, в Деня на мъжа в Русия.

„От '90-те години се отбелязва и като празник на всички защитници на нашето отечество, нашата родина. И всеки мъж в Русия се смята за такъв. Така че за нас това е празникът на всички мъже", допълни Анатолий Макаров.

„И в България има такъв празник - на 6 май е Денят на българската армия. Ние днес отбелязваме основно Деня на мъжа, но най-важно внимание отделяме на тези, които служат под пагон - нашите военни. И на този ден, разбира се, всички жени поздравяват мъжете.

Това, че днес полагаме цветя, не само ние, но и представители на други посолства, означава, че и други отделят специално внимание на нашата армия, на която днес празнуваме 100-годишнаната ѝ", заключи руският посланик.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар