Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2018 г.

Прокуратурата обвини Стоян Александров в лихварство

Определена му е гаранция в размер на 100 000 лв.
 
Финансистът Стоян Александров, понастоящем общински съветник в София и бивш финансов министър в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.), е получил две обвинения за лихварство (извършване по занятие на банкови, застрахователни или други финансови сделки без разрешение - чл. 252, ал. 2, вр. чл. 1 от НК). 

Това се казва в прессъобщение на Софийската градска прокуратура (СГП), като се уточнява, че незаконната лихварска дейност е извършвана от Александров и в качеството му на физическо лице, и в качеството му на управител на фирма. Определена му е гаранция в размер на 100 000 лв.

Според прокуратурата в периода от 19 ноември 2002 г. до 12 февруари 2015 г. Александров е предоставил срещу лихва 61 кредита в левове, евро и щатски долари на различни граждани и фирми. Общият размер на раздадените суми е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро.

Второто обвинение е за това, че в периода 2002-2009 г. като управител на дружествата "Стал 2007" ЕООД и "Александров и сие" ЕООД е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 кредита в общ размер на 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро.

В съобщението на прокуратурата се отбелязва, че наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество.

Обвинение, натоварено с подозрения

Любопитното е, че още през септември 2016 г. говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова официално съобщи, че Александров е проверяван за лихварство, като поводът били изявленията на трима души в ефира на Би Ти Ви. Още тогава излязоха съмнения, че проверката всъщност е провокирана от факта, че Александров е столичен общински съветник от партията на Татяна Дончева "Движение 21", която към този момент се бе кандидатирала за президент. Дончева е сред най-радикалните критици на прокуратурата, а реформа на обвинението е заложена като основен приоритет на партията й, припомня Capital.bg.

Към момента Стоян Александров е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Столичната община и член на Икономическата комисия.

Подозренията за чистотата на обвиненията срещу Александров се базират и на факта, че още от 2008 г. прокуратурата има данни, че той дава заеми - във връзка със сигнал на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов до Софийската градска прокуратура за сделка на брата на тогавашния зам.-директор на ДАНС Иван Драшков - Петър, с голям терен в София. Покупката на Петър Драшков е финансирана със заем, отпуснат от фирма на Стоян Александров, който към момента на отпускането на кредита е председател на надзорния съвет на Търговска банка D.

"Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци", каза тогава Стоян Александров. 


Според Татяна Дончева, която е негов адвокат, това е превратно тълкуване на закона, защото кредити от собствени средства срещу лихва не е банкова дейност. Тази теза се подкрепя и от други юристи, включително от проф. Пламен Панайотов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар