Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2018 г.

Полският президент подписа спорния закон за Холокоста

Израел го разглежда като опит да се изопачи историята и да бъдат заглушени гласовете за ролята на някои поляци в престъпленията на нацистите
 
Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста, целящ да защити имиджа на страната, но предизвикал недоволството на САЩ и Израел, но и на Украйна, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БНР.

Текстове в него предвиждат глоби или затвор до 3 години затвор за местни и чужди граждани, нарекли нацистки концлагери „полски" или замесили Полша в престъпленията на Третия райх.

Президентът обаче заяви, че ще изпрати влезлия в сила закон на Конституционния съд, за да се произнесе дали съответства на свободата на словото, гарантирана в основния закон.

Полското правителство на консервативната партия „Право и справедливост" казва, че със закона, който бе одобрен в двете камари на парламента, иска да защити репутацията на поляците като жертви на нацистката агресия.

Но Израел го разглежда като опит да се изопачи историята и да бъдат заглушени гласовете за ролята на някои поляци в престъпленията на нацистите.

Държавния департамент на САЩ пък изрази безпокойство, че ако се приложат законодателните текстове, те могат да накърнят свободата на словото и научните дебати.

 Анджей Дуда

Няма коментари:

Публикуване на коментар