Зима

Зима
Пролет

5 март 2018 г.

Любимият законодател на ГЕРБ

Законoпроектите на Пеевски

Тази седмица правителството изненадващо (като извънредна точка) взе решение да възложи на трима министри да изработят законодателство за собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. 


Идеята изглежда като copy&paste на проекта, който депутатът - издател и бизнесмен, Делян Пеевски внесе в началото на февруари. Това вероятно има своето обяснение - двама от тримата министри, които ще търсят нормативно решение на проблема, са свързвани с него.

След като няколко пъти законодателстваше с ДПС сега ГЕРБ се опитва да го направи по-малко видимо. В смисъл, че партията на Борисов от подкрепяща законите на Пеевски ще се превърне в номинален вносител. Това не са игри, изгодни и за двете страни. Рано или късно за тях се плаща политическа цена и, разбира се, не ДПС ще понесе загубите.
В деня, в който правителството съобщи, че е създало работната група за медиите, с гласовете на ГЕРБ в парламентарната правна комисия беше отхвърлено ветото, което президентът Румен Радев наложи на промените в Закона за банковата несъстоятелност, чийто автор е... Делян Пеевски. Нито един аргумент по същество срещу него не беше дори подложен на обсъждане, а мнозинството мотивираше подкрепата си само с целесъобразност - "така искат синдиците".

Законодателството на Пеевски и за КТБ, и за медиите наред с другото е нагъл пример за конфликт на интереси. Решаването на проблема с прозрачността в контрола, собствеността и финансирането на медиите и разпространението явно няма да стане с непрозрачно законодателство, идващо от пряко заинтересовани вносители или техните политически мюрета. Още по-малко от хора, които са преки виновници за това, в което се превърнаха медиите (и фалиралата за сметка на данъкоплатците банка) през последните десет години. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар