Зима

Зима
Пролет

26 март 2018 г.

Шансът на ЕС - да плати на Турция, за да пази неговите граници

Мишел Льомьо: Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде
 
"Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара. От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 г., която Турция очаква с нетърпение."

Това заяви френският експерт по геополитически въпроси и международни отношения Мишел Льомьо пред БНР.

Според него е възможно турският президент да вдигне залога за бежанците, а по думите му европейците нямат избор и ще трябва да платят на Турция това, което поиска.

"Тук е шансът на Европейския съюз - да плати на Турция, за да пази неговите граници. Това е и възможност за Ердоган, който би могъл да измъкне още няколкостотин милиона евро", казва експертът.

"Турция се позиционира като търговец на килими. Това е част от традицията на турската икономика, но всъщност тя продава на Европа сигурността по нейните граници. През 2015-а и 2016-а близо 800 хиляди имигранти прекосиха Турция и влязоха в Европа. Откакто споразумението през 2016 г. е в сила, са влезли само 30 хиляди“, казва Мишел Льомьо.

"За Европа е ясно, че трябва да поддържа добри отношения с Турция. Този един милиард, който трябва да ѝ осигурим според споразумението, е добре дошъл за Ердоган. Позволявам си да предвидя, че сумата ще е по-голяма - милиард и 100 милиона. Просто турците ще завишат сметката", прогнозира експертът.

Запитан дали по този начин Европа отстъпва, френският експерт отбеляза, че това е маневра.

"Европа остава твърда по отношение на достъпа на Кипър и Гърция до газа в Средиземно и Егейско море, като показва повече гъвкавост по отношение на имигрантите. Фактурата от 3 милиарда, каквато е предвидена в споразумението от 2016 година, вероятно ще бъде по-висока - просто ще се даде бакшиш на Турция. Да, това е пазарлък. Турция ясно показа, че иска възнаграждение за опазването на границите. И не само пазарлък, става дума дори за шантаж в известен смисъл. Канцлерът Меркел бе на няколко визити в Турция, европейците приеха сделката през 2016-а. И тази сделка беше положителна за Европа, защото броят на имигрантите намаля значително. Така че Турция си свърши работата и Европа ще е по-благосклонна да спази ангажиментите си".

"Фактът, че Турция директно навлиза на сирийска територия, за да атакува кюрдските сепаратисти в Сирия, ни интересува и то пряко. Става дума за нарушаване на суверенитета на друга страна и на правата на кюрдите. Според мен има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Но истината е, че Ердоган също има нужда от Европа и не може да прекъсне връзките си с нея," казва експертът.

"Още повече, че Русия и по-точно Путин твърде много се приближи до Ердоган. Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде. Русия е притисната и дебне за най-малкия политически или икономически завой на Европа по отношение на Турция. И ако има такъв, тя ще се опита да се възползва от ситуацията, като се приближи икономически и военно до Турция. Да не забравяме също, че Турция е член на НАТО и всички евентуални манипулации от руска страна върху нея са трън в петата на европейските страни", смята Мишел Льомьо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар