Зима

Зима
Пролет

22 март 2018 г.

Александър Вучич: Докато съм президент, Сърбия няма да бъде унижавана!

"Западните страни не желаят по никакъв начин да разговарят за това на кого принадлежи територията на Косово, те смятат въпроса за приключен, а разговори по тази тема смятат за отваряне на кутията на Пандора."


Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, който от събота се намира в Ню Йорк.

Вучич подчерта, че Белград не преговаря само с албанците, но и с онези, които създадоха независимата държава Косово. Сръбският президент обясни, че в Америка е провел много задълбочени разговори с хората, които взимат решения по много важни въпроси.

„Струва ми се, че стоят твърдо на принципа на зачитането и съхраняването на независимостта на Косово, което е много тежко за нас“, каза Вучич за РТС от Ню Йорк, където вчера се срещна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Вучич заяви също така, че ще даде всичко от себе си, за да защити интересите на своята страна и да я измъкне от тази ситуация, да поправи нещата, колкото е възможно и добави, че не се отчайва.

Той каза, че не е особено доволен от резултатите от разговорите си в Америка, че е очаквал по-голямо разбиране не само към сърбите в Косово, но и към Сърбия. Той обаче е доволен от труда, положен от Сърбия.

„Дълго време разговаряме за бъдещето на Сърбия, за Косово и да се опитаме да намерим компромис. Албанската страна си върши работата, международната общност – своята работа, а аз се потрудих да изведем Сърбия от пропастта на повърхността, макар че там ще бъдем ударени от ураганни ветрове. Не съм доволен“, заяви Вучич, цитиран от Dnes.bg.

Той съобщи, че на срещата си с Гутериш е заявил, че Сърбия е готова на компромис, но няма да жертва интересите си.

„Това стана след три дни усилени и нелеки срещи, за които не мога много да говоря. За да подготвя платформата за нашите граждани, трябва да получа и подкрепата на международната общност. Това беше разочарование за мен. Ние трябва да продължим да се борим. Когато се държите отговорно, ще се стигне до резултат“, оцени Вучич.

Вучич каза, че по-лесно би се договорил с косовските албанци, отколкото с представителите на международната общност.

„Ще се борим за своята страна и тук, в Ню Йорк, и в Лондон, и в Брюксел, и в Париж, но и в Москва, Пекин и Берлин. Което мнозина забравят. Но аз всеки път им казвам: Вие не сте целият свят. Има една друга половина на света, която не признава това. Вие искате да кажете, че Сърбия няма абсолютно нищо в ръцете си. Има, но Сърбия иска компромис, а вие размишлявате дали искате компромис или искате Сърбия да бъде унизена. Докато съм президент, няма да унижите Сърбия, а за компромис и разговор съм готов винаги“, заключи Вучич, цитиран от сръбския вестник "Политика".



Няма коментари:

Публикуване на коментар