Зима

Зима
Пролет

1 март 2018 г.

Русия изпробвала нови ядрени оръжия

Владимир Путин: Русия не възнамерява да напада никоя страна
 
Президентът Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника.

В годишното си обръщение към парламента Путин каза, че тестваните миналата есен ракети са с неограничен обсег и висока скорост, като са в състояние да проникнат през всяка противоракетна отбрана.

По думите му високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.

Руският президент каза още, че страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат" с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.

"Русия има хиперзвуково оръжие", обяви Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент отбеляза, че всички страни с високо равнище на развитие "активно разработват хиперзвуково оръжие". "Русия вече има такова", подчерта той.

"Русия не възнамерява да напада никоя страна", заяви също така Путин.

Той отбеляза, че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на "действащите споразумения за контрол на оръжията. 


"Нарастващата военна мощ на Русия не заплашва никого, не сме имали и нямаме планове за използване на този потенциал за нападателни, камо ли за агресивни цели", подчерта той.

В същото време руският президент даде да се разбере, че страната му ще възприеме ядрена атака срещу нейни съюзници като ядрена атака срещу самата нея.

"(Нашият) отговор ще е незабавен", предупреди той.

Путин изрази тревога от намаляването на прага за употреба на ядрено оръжие в новата военна доктрина на САЩ. 


"Успокояват ни с думи, а в документа е ясно написано, че Съединените щати могат да използват ядрени оръжия в ответен удар на конвенционална атака и дори на киберзаплаха", обърна внимание той.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар