Зима

Зима
Пролет

30 март 2018 г.

Реджеп Ердоган: Франция да не ни търси за помощ срещу терористи

"Тези, които си лягат и стават с терористите, тези, които ги приемат в двореца си, ще разберат рано или късно грешката си."
 
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява французите да не искат помощ от Турция, когато Франция се напълни с терористи, насърчавани от нейната политика.

 Ердоган заяви, че е "изключително огорчен" от "напълно погрешната" позиция на Париж, който предложи посредничество между Анкара и арабско-кюрдска коалиция, срещу която турската армия води боеве в Северна Сирия, предаде АФП.

"Бих искал да подчертая, че съм изключително огорчен от напълно погрешния подход на Франция по този въпрос", заяви Ердоган в яростна реч в Анкара.

"Кои сте вие да говорите за посредничество между Турция и една терористична организация? Ние нямаме нужда от посредничество. Откога Турция иска да седне на една маса с една терористична организация?", реагира гневено Ердоган.

Изказването му бе направено, след като френският президент Еманюел Макрон прие вчера в Елисейския дворец делегация на арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили и я увери в "подкрепата на Франция".

Ердоган посочи още, че Макрон е казал "много странни неща" в телефонен разговор, който са имали неотдавна, посветен на Сирия. 


"Бях принуден да му обърна внимание, макар че тонът бе малко повишен", каза турският президент, без да дава уточнения.

"Тези, които си лягат и стават с терористите, тези, които ги приемат в двореца си, ще разберат рано или късно грешката си", заяви Ердоган. Той определи Франция като страна, която "още не е уредила сметките си със своето мръсно и кърваво минало", намеквайки за колониалната история.

Париж призова за диалог между Турция и арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили /СДС/, в която доминираща роля имат сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа.

Анкара разглежда сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз в Сирия като терористични организации, свързани с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия се разглежда като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

Делегация от представители на Сирийските демократични сили бе приета преди два дни в Елисейския дворец от президента Еманюел Макрон, който е "изразил признателност за жертвите и решаващата роля на СДС" в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Според съобщение на френското президентство в хода на разговорите с делегацията на Сирийските демократични сили Макрон е заявил, че Франция запазва ангажимента си срещу движението ПКК и остава обвързана със сигурността на Турция.

На 18 март турските сили, с помощта на съюзнически сирийски части, завзеха анклава Африн в Северна Сирия, прогонвайки кюрдската милиция Сили за защита на народа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар