Зима

Зима
Пролет

29 март 2018 г.

Австрия е готова да посредничи между Русия и Великобритания

Карин Кнайсъл: За нас е важно да провеждаме такава дипломация, която позволява да се поддържа диалог
 
"Австрия е готова да стане посредник за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Сергей Скрипал", каза министърката на външните работи на страната Карин Кнайсъл, цитирана от ТАСС.

"Ние сме открити за всички и ако ни помолят за посреднически усилия (между Русия и Великобритания), то с удоволствие сме готови за това, каза тя по австрийския телевизионен канал О Ер Еф 2. - Посредникът никога не натрапва своите услуги, а за това го търсят отстрани."

Кнайсъл отбеляза, че Австрия е "контактно лице за всички участници". 


"Канцлерът Себастиан Курц ще отиде в Лондон на 30 юни и ще се срещне с премиерката Тереза Мей. Ето една от възможностите да се поддържат канали за диалог на високо равнище", добави тя.

Външната министърка посочи също, че "през 1995 г. Австрия влезе в ЕС като държава с неутрален статут". 


"За нас е важно да провеждаме такава дипломация, която позволява да се поддържа диалог", подчерта тя.

Обяснявайки защо Австрия не е изгонила руски дипломати в отговор на призива на Великобритания след отравянето там на бившия руски агент Сергей Скрипал, Кнайсъл каза, че Виена е седалище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 


"Ограничаването на дипломатическото присъствие на Русия в Австрия ще направи съвсем невъзможен диалога на терена на ОССЕ, който е един от главните пунктове за обсъждане на въпросите между Изтока и Запада", каза тя.

При това Кнайсъл напомни, че Австрия от самото начало е изразила солидарност с Великобритания и е подкрепила решението на ЕС да отзове посланика си от Русия.

 Карин Кнайсъл

Няма коментари:

Публикуване на коментар