Пролет

Пролет

12 април 2018 г.

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

На тази дата преди 57 години в Космоса полетя Юрий Гагарин

На 12 април отбелязваме Международния ден на космонавтиката. 


На тази дата преди 57 години в Космоса полетя първият човек - Юрий Гагарин.

На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур в СССР излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След два дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин ще посети реконструирания исторически павилион "Космос" във ВДНХ, на базата на който е създаден центърът "Космонавтика и авиация".

Държавният глава ще разгледа експонатите от изложбата, много от които са в един единствен екземпляр, като например спускаемият апарат на кораба на Гагарин.

Русия заема второ място по космически стартове. Миналата година страната е осъществила 21, а САЩ, заемащи първа позиция - 29. На трето място е Китай с 18 изстрелвания.


Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в СССР. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със "Спутник - 2" във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен съветския кораб "Спутник 5" с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.
 

Върховият момент в усвояването на Космоса настъпва на 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек, съветският космонавт Юрий Гагарин и по-късно този ден е обявен за Международен ден на космонавтиката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар