Зима

Зима
Пролет

30 април 2018 г.

Бойко Борисов: Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и повече палмово масло?

"Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки, за да си набавиш от истинския ЕС храни за децата."
 
"Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и повече палмово масло?". 

Този въпрос зададе премиерът Бойко Борисов на международен форум на високо равнище, посветен на двойните стандарти при храните в ЕС.

Срещата се провежда в София и е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. В нея участват еврокомисари, сред които Вера Йоурова, комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност, министри на икономиката, земеделието и здравеопазването от държавите - членки на ЕС, представители на Европейския парламент.

Пред участниците във форума премиерът обясни, че преди 10 години България е давала 1 млрд. лева за здравеопазване, а сега дава близо 5 млрд. лв. на година. В същото време българите били едни от най-болните в Европа и умирали най-много от сърце.

"Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени", каза още министър-председателят. Той се зарече на следващото заседание на европейските лидери да им даде да ядат това, което ядат българите.

"Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?", запита той, цитиран от "Фокус".

Борисов обясни, че би се срамувал много, ако е на мястото на тези вериги и производители.

"Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо", каза Борисов.

Той допълни, че България винаги се е отнасяла с голямо уважение към големите вериги, помагала им е за навлизането у нас, за свободния пазар. Но двойният стандарт на храните бил безобразен.

"Да даваш на бебетата по-лоша храна? Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим – "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", каза още българският премиер.

"Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки, за да си набавиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още премиерът.




Няма коментари:

Публикуване на коментар