Зима

Зима
Пролет

13 април 2018 г.

Битката между Орбан и Меркел беше за „душата на Европа“

Три години по-късно е ясно: Орбан спечели тази битка
 
„Победата на Виктор Орбан на парламентарните избори е временният край на една европейска битка, която се разгоря през лятото на 2015-а.“

Това пише в коментар за австрийския „Дер Стандарт“ Ерик Фрей – публицист, политически анализатор и редактор. Повод за материала, цитиран и от британския „Експрес“, е категоричната победа на Виктор Орбан и партията му ФИДЕС на парламентарните избори в неделя.

„Унгарският премиер реагира на растящия приток на бежанци през балканския път не само със затваряне на външната граница на ЕС, но и с вербално и физическо насилие. Това възмути немската канцлерка Ангела Меркел, която, водена от тази емоция, отвори границата за търсещите убежище от Сирия и от други страни. И в Австрия отхвърлянето на гонението на Орбан бе силен мотив за политиката на „Добре дошли“. Това беше битка за душата на Европа. Три години по-късно е ясно: Орбан спечели тази битка“, пише Фрей.

Анализът проследява последиците от нашествието и от отворените граници. „Всички засегнати от мигрантския поток държави в Централна Европа отидоха надясно. Меркел успя да се измъкне на изборите за Бундестаг; най-голямата опозиционна сила оттогава е Алтерантива за Германия, чиято враждебност към чуждите надхвърля тази на партия ФИДЕС. В Австрия бежанската криза осигури на тюркоаз-синята коалиция широко мнозинство и канцлерство за Себастиан Курц. В Италия, където стотици хиляди пристигнаха през Средиземно море, две популистки партии хванаха кормилото в ръката. Най-голямата грешка се оказа планът на ЕС за солидарно разпределение на бежанците: въпреки че нито една страна не прие бежанци, които не иска, самото решение беше достатъчно, за да разцепи Съюза“.

Каква е ситуацията днес?

„Днес границите на Европа са затворени; дори Меркел прегърна политиката на бодливата тел на Орбан. Но картините на бежанските маси на границите се запечатаха в психиката на хората – и направиха Европа едно далеч по-неприветливо място“, твърди авторът. 

И още: „Бежанската тема засили позициите на застъпниците за една националистическа политика на идентичността и на „нелибералната демокрация“. Финансовата криза и кризата на еврото разклати вярата в брюкселските елити и експерти; масовото преселение свърши останалото. Страхът от чуждите, от мюсюлманите, терористите или само от жените, които носят забрадки, е реалност и не може да бъде оборена дори с разумни аргументи.“

Авторът обаче се дистанцира от преобладаващите масови емоции. „Това не означава, че визията на Орбан за Европа трябва да бъде доминираща. Ако емоционалният заряд бъде обезвреден с помощта на строга миграционна политика, тогава получаването на подкрепа за европейските ценности, пропагандирани от фернския президент Макрон, може да бъде по-лесно. От това ще спечелят и мигрантите, които вече са тук и които ще останат. През 2015-а по въпроса за границите Орбан беше прав в много отношения. Сега трябва да бъде предотвратена победата на неговата политика на несправедливостта,“ заключава Фрей.

 

Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар