Зима

Зима
Пролет

1 април 2018 г.

Марш към бомбоубежището с генерала наш!

Или как правителството тръгна да издирва това, което много добре знае

В четвъртък на обед гръмна новина. Буквално взривоопасна. 


Тя гласеше, че премиерът Бойко Борисов e наредил спешна проверка на бомбоубежищата в София, за да види къде столичани могат да се скрият при атака. Изисквал отговор до ден, а и преглед на плана за действия при военно време. 

Няколко часа по-късно война не се случи. Случи се това, че правителството отрече да е вземало такова решение, а медията, разпространила новината, я изтри от интернет (по-горе публикуваме скрийншот).

Няколко факта са интересни в тази сага.

1. Автор на „новината“ бе журналистката Кристина Кръстева, която е в изключително близки отношения с Бойко Борисов. Тя му е личен биограф, миналата година написа чутовната книга „Бойко, който винаги се завръща“.
 

2. Съобщението на Министерски съвет, с който се отхвърляше информацията, бе класика в жанра. В него се отричаше внезапната проверка, но пък се твърдеше, че се извършва рутинна. В България като се каже, че нещо е „рутинно“, българинът разбира, че хич не е рутинно. И обикновено се стряска.
 

3. Най-любопитно във всичко това е, че цялото начинание – кои са годните и негодни скривалища, къде – е добре известна на правителството. Информацията се намира при него и е прясна – от началото на тази година. Дори е публична, тъй като бе предоставена в парламента от вътрешния министър Валентин Радев. В масивите на МВР се съдържат всички данни относно състоянието на бомбоубежищата – в каква степен са годни, какъв точно им е недостатъкът, в какъв срок може да се приведат в действие и т.н. Всичко е подробно, дори по региони. Разграничено е кои са притовоядрени, кои не са. Тоест няма никакъв смисъл Борисов да разпорежда спешни проверки, няма и смисъл правителството да проверява рутинно. Проверките са вече извършвани. Именно те захранват подробната информация на МВР от преди два месеца.

Всичко това има смисъл единствено, ако целта е да се произведе „новина“, залисия. Тоест хората да се изплашат, общественото внимание да бъде насочено към „бомбената“ тема. Няма нищо по-прекрасно за правителството и ГЕРБ хората да се страхуват от напразни неща. Колкото да пророкуват врачки и ясновидци от всякакъв калибър, истината е, че никой няма намерение да напада България. На Бойко Борисов обаче му е много удобно България да бъде в опасност, защото спокойно може да развива безобидни лакърдии, което и прави.

В последните няколко дни бяха разиграни и други подобни мероприятия. Те целяха общественото внимание да бъде разсейвано от големите скандали във властта. На хоризонта са Гинка, депутат от ГЕРБ, регистрирал фиктивни фирми, още един подобен, наново паднала ограда, проблеми с руски дипломати… Рейтингът на „генерала наш“ е в опасност. Има достатъчно хора и десни институти край него, които се занимават с операции по спасяванeто му.

Веднага след пръкването на „бомбената новина“ социалните мрежи бяха залети с ирония, което показва, че хората не се хванаха на въдицата. Извън всичко това темата за скривалищата е интересна сама по себе си. Данните на МВР сочат, че от 711 бомбоубежища 341, или почти половината, са неизползваеми или в окаяно състояние.

Други 370 са уж годни, но за някои от тях е необходима седмица, за да се приведат в ред. Отделно от това за много не е ясна собствеността, тъй като са в частни вили, жилищни блокове, ползват се за мазета, общи стаи… Много от тях през годините щедро бяха раздавани на „частната инициатива“, за да ги превърне в дискотеки и складове.

В крайна сметка състоянието на скривалищата в България е без значение, никой не се е загрижил за тях. Друга е грижата.

Пощипването на детски бузки вече не е достатъчно за висок рейтинг. Снимка: фейсбук профил на Борисов

Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар