Зима

Зима
Пролет

27 април 2018 г.

България е с най-голямо неравенство в доходите

Разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в Европейския съюз
 
България е членката на Европейския съюз с най-голямо неравенството в доходите, съобщи Евростат. 

При това увеличението му през изминалата година е най-голямото в рамките на блока.

От данните е видно, че страната ни е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в Европейския съюз.

Европейската статистическа служба посочва, че 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. През 2016 година разликата е била 7,9 пъти.

За сравнение, средно в ЕС (по данни за 2016 г.) разликата между доходите на най-богатата прослойка в общността и най-бедните е 5,2 пъти.

Най-ниска е тази разлика в Чехия (3,5 пъти) и Словения (3,6 пъти). Сред страните с голяма ножица между доходите са още Румъния (7,2 пъти), Испания и Гърция (по 6,6 пъти).

Евростат отбелязва, че разликата в доходите се разширява най-бързо в България. През 2008 година най-богатите у нас са получавали 6,5 пъти повече спрямо най-бедните, а през 2017 година разликата е 8,2 пъти, или увеличение от 1,7 пункта. В Испания и Литва повишението е от 1 процентен пункт.

Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите намалява най-бързо в Латвия - от 7,3 през 2008 година до 6,3 през 2017 година.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар