Зима

Зима

20 април 2018 г.

Тихо, премиерът плаче!

Досега битуваше твърдението, че премиерът Бойко Борисов, този мъж от стомана и бетон, е плакал само два пъти в живота си.
 
Единият път, когато починала майка му, а вторият – когато станал генерал.
 

Загубата на майка (родител) е тежка и не бива да се коментира. Но загубата за България от връчените на Борисов генералски пагони едва ли някога ще можем да измерим…

***

На редовното заседание на МС Борисов върло се възмути от неизвестен чиновник, който се отнесъл недобре с майка на дете с увреждания. Сега майката иска да напуснат България, за да търсят по-нормално отношение в Холандия. Небръснат и строг, Борисов буквално изръмжа: „Искам да видите какъв е случаят с тази жена, с това дете. Кой е този ненормален администратор тези хора да ходят напред-назад, ако е истина, той не просто трябва да се уволни. Не може да ми го побере акълът. Гледах я, ревах да го гледам... Държавни пари, заплати вземат. Кой е тоя администратор? Малко човечност няма ли, какви са тези хора?“ 


Тръпки да те побият.

Сега разни чиновници ще се разтичат. Ще проверят „нещо“ и ще поднесат главата на сгафилия на Борисов. Ще бъде тържествено и справедливо. Само че премиерът така и няма да е разбрал, че билет за Холандия отдавна е по-ценен от цял водопад крокодилски сълзи.

Пеевските медии изпаднаха в делириум от разчувствания премиер. Не от съдбата на майката и детето. Медийната свинеферма дори не си зададе елементарния въпрос: Ами ако Борисов не беше си пуснал телевизора и не беше попаднал случайно на репортажа за Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария?

***

Дни преди това „събитие“ същите медии пак бяха в делириум. Този път заради развълнувания Борисов, който получил орден от албанския президент (преди това и премиер) Хашим Тачи. Държавното отличие е за приноса на Борисов към държавността на Косово.

Такаааа… Да си припомним кой е Хашим Тачи и какво пишат за него международни институции.

„Косовският премиер Хашим Тачи е оглавявал мафиотска организация, която в края на 90-те години е извършвала убийства, побоища, трафик на органи и други престъпления“.


Това пише в доклад на Съвета на Европа преди няколко години. Докладът е адресиран до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Чат ли сте? Днес България председателства същия този Съвет на Европа.

И още.

"Хашим Тачи, премиер на Косово е мафиотски бос." Това пък е записано в доклада на специалния прокурор на ЕС за отвличанията, убийствата и търговията с човешки органи Клинт Уилямсън. Това потвърждава тезата отпреди 4 години на специалния докладчик Дик Мартин, че Тачи е мафиотски бос и целият свят е знаел за това, но не е проявено желание за справяне с него. Най-малко 4 държави са получили информация за престъпления, зад които стои Тачи. В докладите на германското разузнаване БНД, италианското СИСМИ, британското МИ6 и гръцките разузнавателни служби косовският премиер е считан за най-опасният "бос на мафията" на Армията за освобождение на Косово (АОК)“.

Остава ни да гадаем за какво точно се е развълнувал Борисов при връчването на косовския орден: а/ защото е срещнал събрат. б/ защото този събрат го е признал за по-голям гявол от него заради номера да играе миротворец на Балканите. 

А някои все повтарят, че Балканите били барутния погреб на Европа. Глупости. Ето, че мафиите вече другаруват. След тях и народите ще почнат…

***

Спомнете си колко много бе развълнуван Борисов и през 2012 г., когато бе намерен трупът на ученичката Мирослава от Перник, отвлечена седмици преди това.

Тогава премиерът препоръча на Цветанов, вътрешен министър по онова време: „Три-четири телешки пържолки да пратите на кучето освен да се награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, като разбира се и всички, награда".

***

По официални данни на НСИ децата с увреждания в България са близо 10 хиляди.

Около 1 милион са въобще инвалидите в България.

Ще намери ли време премиерът да поплаче за всичките?...

Защо тези, които скандираха "Няма да дадем Желяз на американците" ги нямаше до родителите с болни деца пред МС? Заети ли са? Или тази кауза не е като онази?

***

Да, трябва да бъде иронизиран плачещият премиер. Не, защото показва чувства - това не е слабост. А защото като премиер носи отговорност за всичко, което става в държавата. Отговаря за институции, които имат отношение към семействата, в които има деца с увреждания. Отговаря и за контролните органи на тези институции. Отговаря и за тяхното финансиране.

Цинизъм е да плачеш за нещо, което не си свършил ти и твоите подчинени. Значи ти не си си изпълнил задълженията. Задължение на премиера, в ръцете на когото е цялата изпълнителна власт. Всяка сълза на майка и дете в оредялата нация е упрек към теб, министър-председателя. Защото отделяш сто пъти повече време за футбол и карти, отколкото за проблемите на хората. 


Така изглеждат нещата и това е страшно.
Д-р Димитър Попкутуев, Frognews.bg