Зима

Зима
Пролет

1 май 2018 г.

Отказаха регистрация на движението "Кан Кубрат"

Б. Димитров: Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка - съставени от президента "професорски правителства"

 

"Агенция по вписванията отказа регистрация на "Български надпартиен съюз Кан Кубрат"."

Това каза за Агенция "Фокус" проф. Божидар Димитров - историк и председател на движението.

"Това не беше искане за регистрация на партия, а на най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми", уточни проф. Димитров.

Той разказа какви точно са били мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа.

"Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Такава форма съществува в други демократични страни като САЩ, Русия, Франция, Турция и т.н. Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и, едва ли не, ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчерта историкът.

"Конституцията не е свещена крава. В самата нея е предвидено как може да става промяната ѝ. Промяната ѝ става чрез Велико Народно събрание за такива важни неща, като промяна на формата на управление или с квалифицирано мнозинство на Обикновено Народно събрание. Вече няколко пъти има променяни неща в нея, макар и не от такава важност", допълни още той.

Според него мотивите за отказаната регистрация са други.

"Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка - съставени от президента "професорски правителства". В тях ще влизат хора, които са супер специалисти в конкретна област, но и мениджъри. Както направи Цар Борис III между 1935 г. и 1943 г. и България отбеляза рязък скок в своето развитие. Необразованите хора ще бъдат вън от политическия елит на България и за това очевидно са се активизирали и постарали на първо четене да ликвидират този опит да се промени формата на управление на България и компетентни хора да управляват", аргументира се проф. Димитров.

Той подчерта, че решението за отказ от регистрация ще бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски градски съд, както изисква законът. 

"Ще опитаме втори път. Съзнателно ни тласкат, дявол да го вземе, към нещо, което се нарича политическа партия, избори и т.н. Ние не желаехме да участваме в това, но очевидно ще пожелаем, дори и да разберем дали българския народ иска да го управлява неговият истински елит - българските професори", коментира още проф. Димитров.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар