Зима

Зима
Пролет

31 май 2018 г.

Това поискахте - това получихте

Гледах репортажа на Нова, посветен на фолкпевицата, изрецитирала Вапцаров върху така характерния за българската музика макам хиджас и полегнала върху разголен и епилиран момък.

Имам няколко забележки по темата:

1. Към водещата - не, госпожо водеща, поп - фолкът не е субкултура. Той е мейнстрийм.

Достатъчен е фактът, че в сутрешните блокове, в съботно - неделните ви предавания и така нататък можеш да попаднеш не с изпълнение на струнен квартет от Шостакович, а с рецитиране на Вапцаров в скромно облекло е категорично доказателство на тезата ми.

Но ако не вярвате, да допълня, че някои от комерсиалните телевизии у нас излъчват цели поп-фолк масиви по празниците, щото, нали, трябва да се подкрепя българската музика... па макар и създадена по модел на анадолския импресионизъм.

2. Към поетесата - с цялото ми уважение към Вас - но начинът, по който се води тоя разговор за изкуството като някаква свещена крава, отблъсква младите.

Говорете интересно за изкуство. Разказвайте истории. Говорете на езика на съвремието и Ви гарантирам, че ще увлечете поне 10 души за каузата. В противен случай певицата Антонина ще спечели и след 30 години "Вяра" на Вапцаров ще е известна като "текст за песен на Антонина".

3. Към певицата - не, скъпа ми Антонина, това не е провокация. Това е най-обикновена мазна чалгия, в която Вие показвате отлично тяло, младежът до Вас - също, но песента е пълна скука.

Изсвирена на хитър - петър, някакъв "Korg pa" еди колко си патерн с аналогово соло, напомнящо зурна.
 

Върху тоя фон и Бодлер и Аполинер да рецитирате, и те ще се превърнат в чалга.
И не, Вапцаров не са го обесили. Но това е друга тема, свързана с българското образование.

4. Към медиите - скъпи медии. Това, че отразявате музиката само когато има скандал, няма да го коментирам.

Нито ще коментирам един показателен случай, в който родители на деца с увреждания са търсели ефир в едно от предаванията в комерсиалните телевизии, а редакторите на предаването са попитали дали има бити подобни деца, и че, ако няма, не е интересно за ефира.

Но не мога да не кажа, че в случая певицата Антонина си е научила урока отлично и по тоя начин тя влезе в новините и коментарите на всичките ви предавания.

С вашите камъни по вашата глава. Но после не размахвайте пръст и не търсете вината за опростяването само в училищата и само в учителите, щото, за разлика от тях, вие вземате многократно по-високи заплати.

5. Към онези, които искат да забраняват песента...

Ами не, няма да можете. Давността на авторските права е 70 години. Говори се за увеличаване на давността, ама още не се е случило.

А ако искате да забранявате всичко, което не ви харесва, то тогава защо се борихме за демокрация?

Не, песента на Антонина трябва да я има. И тя трябва да се превърне в паметник на лошия вкус, възпитан и култивиран в последните 30 години, в които всички пестят от култура, образование, наука...

А към един виден радетел за забрана на песента - уважаеми господине, Вие, като член на комисиите към НФ "Култура" да не би да финансирахте нещо, което се различава от чалгата особено?

6. И накрая към махащите с пръст в социалните мрежи - уважаеми приятели. А когато се възторгнахте от "Мотел" на Азис не ви дразнеше поп-фолка, нали? Щото Азис според вас възпявал "интеграцията и либералните ценности"?

Сега си мълчете, защото двойния стандарт ви е присъщ, ама аз, за съжаление, имам памет. За другите не гарантирам, но аз помня.

Живеем в поп-фолк страна. Медиите са поп-фолк. Политиката е поп-фолк. Дори и опозицията е поп-фолк.

Половин час Нова ни занимаваше с кръчмарско-чалгаджийски скандали между Марешки и патриотите.

Не съм сигурен кое е по-нелепо - песента на Антонина или обществено-политическия живот у нас.

Това поискахте - това получихте.

Сега имаме две опции - или бавно и постепенно да започнем да градим новата си култура (и ако може без псевдограждански проекти на Кьосев), или да се запасим с много салфетки и да гласуваме с тях на следващите избори...




Венци Мицов

Няма коментари:

Публикуване на коментар