Зима

Зима
Пролет

29 май 2018 г.

Източноевропейците предпочитат политиката на Владимир Путин пред тази на Доналд Тръмп

Единствено поляците предпочитат курса на лидера на САЩ пред този на руския държавен глава.
 
Политиката на руския президент Владимир Путин печели повече доверие сред жителите на Източна Европа, отколкото действията на американския лидер Доналд Тръмп, обобщава "Известия" данни от неотдавнашно допитване в региона, цитирано от БТА.

В Словакия и Унгария одобряват политиката на Путин повече, отколкото действията на Тръмп, на германската канцлерка Ангела Меркел и на френския лидер Еманюел Макрон.

В Чехия Путин също изпреварва американския си колега. Това сочат данни от анкета на международния изследователски център "Глобсек", проведена от февруари до март т. г. в страните от Вишеградската група - Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

Най-голяма разлика в рейтинга на Путин и Тръмп се очертава в Словакия (41 на сто за руския лидер срещу 16 процента за американския президент). Следват Чехия с 32 и 27 на сто съответно и Унгария с 33 и 30 процента. Единствено поляците предпочитат курса на лидера на САЩ (46 на сто от гласовете) пред този на руския държавен глава (13 процента).

В Словакия политиката на Путин е по-популярна и от тази на Меркел (тя получава 27 на сто) и от действията на Макрон (38 процента). Подобна ситуация виждаме и в съседна Унгария - 27 на сто за Меркел, 25 на сто за Макрон, посочва вестникът.

Сходни резултати показват не само централноевропейските, но и страни, разположени на запад от тях, като Германия и Италия. В днешна Европа се откроява известно разцепление между елитите и обществото.

Пропагандата, водена от ръководните среди и от някои медии, престава да действа, коментира пред "Известия" руският политолог Олег Неменски. Той вижда причината в нарастващото недоверие към външната политика на САЩ и наднационалните органи на ЕС.

"Жителите на Централна и Източна Европа често не приемат днешните неолиберални ценности, имат отрицателно отношение към тях. Същевременно Русия се възприема като страна, която води консервативна политика и действа в интерес на националния си суверенитет. Затова фигурата на Владимир Путин е симпатична за голяма част от населението в някои членки на ЕС", добавя експертът.

"Глобсек" е базирана в Братислава международна неправителствена изследователска организация, действаща от 1993 г. От 2005 г. тя организира в Братислава голям международен форум по сигурността, в който участват държавни глави и делегати от НАТО и ЕС, посочва "Известия".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар