Зима

Зима
Пролет

1 май 2018 г.

Вежди Рашидов: Шест формации за едно радио, една бюджетна организация, това е доста тежко

„Ще се опитам да намерим трайни форми тези хора да се чувстват добре.”
 
Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов заяви, че подкрепя музикантите от БНР, които излязоха на протест с искане за по-високи заплати. 

В ефира на бтв той подчерта обаче, че трябва да се търсят трайни решения и да се дават пари за творчество, а не „на калпак, за отглеждане”.

„Радиото още от социализма не се е реформирало, инфлацията е убила голяма част от парите, а те са останали на ниски заплати. Основателно претендират за пари”, призна Вежди Рашидов.

„Ще се опитам да намерим трайни форми тези хора да се чувстват добре”, обеща той. "От друга страна, неслучайно питах: Колеги, знаете ли колко държавни опери и театри има в 60-милионна Италия? Нула. Държавата дава пари, но под друга форма – за проекти, което означава за творчество, а не „на калпак” пари за отглеждане. Така ние трябва бавно да минаваме към тази форма”, коментира бившият културен министър.

„Шест формации за едно радио, една бюджетна организация, това е доста тежко. За една малка държава от 6 милиона шест формации само в радиото е силно. Трябва може би да се оптимизира”, отбеляза той, като допълни, че трябва да се търси трайно решение.

По думите му пътят, който председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е предложила, не е лош – да се обединят и да са под шапката на министерството, на субсидия.

„54 държавни театъра на 6 милиона – нали се сещате, че това са парите на всички нас. Трябва така да ги разхвърляме, че да има например 50 милиона да раздаваме за проекти, за творчество, а не за отглеждане”, посочи Рашидов.

„Тогава само даваме едни пари, но нали трябва да получим творчество. Този, който мисли, че трябва да прави изкуство и някой да го гледа само защото го прави… изкуството е духовен продукт. В света е така – един писател прави огромни тиражи, един художник като Пикасо продава за милиони”, изтъкна той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар