Зима

Зима
Пролет

30 май 2018 г.

Християните в Европа са по-малко склонни да приемат имигранти

Тенденциите към отхвърляне на мултикултурализма са очевидни в западноевропейските общества
 
Християните в Западна Европа са по-малко склонни да приемат имигранти и нехристияни, отколкото нерелигиозните хора, сочи оповестено днес проучване, проведено в 15 страни, предаде АП.

Проучването на изследователския център "Пю" сочи, че християните - независимо дали редовно ходят на черква или не - са по-негативно настроени спрямо мюсюлмани, евреи и мигранти, отколкото онези западноевропейци, които не се асоциират с определена религия. Те също са по-склонни да смятат своите ценности и култура за по-висши.

"Като цяло повечето от анкетираните смятат, че имигрантите са честни и работливи хора. Налице е обаче и ясен стереотип: антиимигрантското и антималцинственото отношение е по-типично за онези западноевропейци, които се смятат за християни", казват изследователите, пише БТА.

Тенденциите към отхвърляне на мултикултурализма са очевидни в западноевропейските общества, добавят те. Анкетата е проведена по телефона с участие на 24 600 души от 15 страни.

Една от констатациите е, че етническите европейци като цяло "имат различни възгледи по това дали ислямът е съвместим с културата и ценностите на тяхната страна". Във Великобритания, например, 45% от редовно практикуващите християни и 47% от непрактикуващите са съгласни с твърдението че "ислямът е фундаментално несъвместим с нашите ценности и култура". Сред нерелигиозните британци този процент е доста по-нисък - 30%.

Във Франция близо три четвърти от редовно практикуващите християни (72%) смятат, че е важно да имаш френско потекло, за да бъдеш "истински французин". Този процент при непрактикуващите християни е 52, в сравнение с 43% при хората без религиозна принадлежност, пише АП.

Проучването констатира също, че шведите са най-малко склонни да изразяват националистически, антиимигрантски и антималцинствени възгледи, а на обратния полюс - най-склонни - са италианците. 36% от тях например (най-много от всички западноевропейски страни) смятат, че "евреите винаги преувеличават колко много са страдали", срещу само 11% от шведите, които мислят така.

Като цяло обаче антимюсюлманските настроения превишават антисемитските във всяка от страните, където е проведена анкетата.

Една четвърт от запитаните италианци - независимо дали са християни или нерелигиозни - казват, че не биха приели евреин за член на тяхното семейство. Във Великобритания този процент е 23, в Австрия - 21, а в Германия - 29. За сравнение, 43% от италианците, 36% от британците, 34% от австрийците и 33% от германците не биха приели мюсюлманин за член на семейството.

Един от горещо дебатираните въпроси в някои страни на Европа е дали на жените мюсюлманки трябва да бъде забранено да носят скриващи облекла, като бурки. Повечето от анкетираните са подкрепили минимум някаква форма на ограничение за носене на религиозно облекло, като една значителна част - между 24 и 30%, биха искали на мюсюлманките изобщо на бъде забранено носенето на каквото и да е религиозно облекло, отбелязва АП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар