Зима

Зима
Пролет

11 май 2018 г.

Майчинство или кариера?

Майчинство или кариера? За някои сигурно този въпрос звучи абсурдно.
 
Това обаче е дилемата на повечето работещи и образовани жени днес. 

В свят на информационни технологии, където новините се изливат като водопад. И дори ако ден си извън потока на събитията, изпускаш нишката.

В същото време си навършил възрастта, в която не може повече да отлагаш да имаш дете. След толкова години. Досега все си казваше, че трябва да поработиш още малко. Успокояваш се, че има време. Нали е модерно да имаш дете на около 35. После вече няма накъде. Трябва да постоиш вкъщи и да се отдадеш на малкото създание. Въпрос на приоритети. 


Има жени, за които майчинството наистина се оказва най-прекрасният период от живота. Други обаче са изправени пред дилемата да се върнат ли по-бързо на работа, или да си останат още малко вкъщи. Но говорим за дилема, ако да речем самият работодател не ти го постави като условие. Защото две години отсъствие от пазара на труда си се приема за деквалификация. А като прибавим и проблема с недостига на места в яслите и детските градини, картинката е показателна.

Факт е, че през последните две години се предлагаха различни програми, които целят да подпомогнат жените да се върнат по-рано на работа. Особено ако детето не е навършило годинка. Според сметките на НОИ това важи за по около 100 жени месечно. За целта получават бонус в размер на 50% от обезщетението си за отглеждане на бебето си. Допреди това върналите се в офиса преди изтичане на отпуска по майчинство губеха това право на обезщетение. Така че може би това е в интерес на повечето жени. Но всичко е въпрос на приоритети. 


Вярно е, че сме страна с един от най-дългите отпуски по майчинство. Това се изтъква непрекъснато от страна на експерти. Но е важно да имаш избор. Особено когато няма на кого да повериш детето си, или пък оставаш без място в забавачка. Не винаги пък може да разчиташ на гледачки, дори и да кандидатстваш по програма. Всяка майка е наясно, че не може да се довери на всяка жена в отглеждането на отрочето си.

Професия „Мама“ е тежка и отговорна задача. С денонощна трудова заетост. И всяка жена преценява сама дали може да се справи. Затова всеки трябва да претегли плюсовете и минусите. Все пак обаче живеем във век на технологиите и забързаното ежедневие. И съм сигурна, че съчетаването на майчинство и кариера е напълно възможно. Още повече че вече гъвкавите форми на пазара на труда стават все по-популярни. 


Така че баланс може да се намери. Въпрос на желание.



Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар