Зима

Зима
Пролет

8 юни 2018 г.

Австрийското правителство гони 60 имами и затваря 7 джамии

Отношенията между Турция и Австрия са обтегнати, след като Курц многократно призовава ЕС да прекрати преговорите за присъединяване с Анкара
 
Австрия планира да изгони до 60 финансирани от Турция имами и техните семейства като част от борба с "политическия ислям". 

Отделно правителството възнамерява да затвори седем джамии, съобщи вътрешният министър на страната, цитиран от световни агенции.

"Кръгът от хора, който вероятно ще бъдат засегнат от тези мерки, съставлява около 60 имами", каза Херберт Кикъл от крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е част от консервативната коалиция.

Министърът добави на пресконференция във Виена, че общо 150 души са пред риск да изгубят правата си за пребиваване в страната.

Седем джамии ще бъдат затворени след проведено от религиозните органи разследване на снимки от април, на които деца в подкрепяна от Турция джамия се правят на мъртви и участват във възстановка на Битката при Галиполи през Първата световна война.

"Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в страната ни", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц от управляващата Австрийска народна партия.

В няколко случая процесът по експулсиране на имами, свързани с турската Асоциация за ислямска култура, е в ход, подчерта вътрешният министър и добави, че правителство ги подозира в нарушаване забрана за чуждестранно финансиране на религиозни обекти и лица, съобщава Banker.bg.

Отношенията между Турция и Австрия са обтегнати, след като Курц многократно призовава ЕС да прекрати преговорите за присъединяване с Анкара.

През миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган атакува Курц: "Този неморален канцлер има проблем с нас".

"Той се пъчи и прави сцени", добави Ердоган.

Турция заклейми "антиислямския" и "расистки" ход на Австрия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар