Зима

Зима
Пролет

13 юни 2018 г.

Влакове за всеки пътник

Националните курорти да бъдат дефинирани като курорти за отдих или курорти за забавление.

Такава идея озвучи във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова. 


Във всяка една почивна местност по преценка на кмета, съвместно с бранша и в съответствие с обществения интерес. 

Замисълът е т. нар. национални курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за защита от шума в околната среда и да бъдат регулирани с отделна наредба.
 

На създаването на специално законодателство за населените места, които се препитават от курортисти, може да се гледа двояко. От една страна, прекаленото администриране на сфера, където главен регулиращ фактор би трябвало да бъде пазарът, е някаква реминисценция към годините на планова икономика и планово развитие на туризма от времето на НРБ. 

От друга страна обаче, гарантирането на възможността за купон и незабравими изживявания по време на лятната почивка с помощта на допълнителни нормативни актове е нещо положително, ако предпазва курортите от свръхамбициозно и буквалистично прилагане на буквата на закона с цената на промяна на неговия дух.
 

Това, което като компромис иска да прокара Министерството на туризма, на практика е решено от самия пазар през последния четвърт век. Ако искаш тих семеен туризъм по зелени алейки с библиотеки с книжки по плажа и тишина от 2 до 4 следобед - избираш "Албена". Ако не ме лъже паметта и ако нещо не се е променило от последното ми посещение там, нощният бар е само един и то далеч от спалните хотели, в които вечерта приключва тихо и в най-шумния случай - с вариететна програма. 

За почитателите на бурния живот, почивката на пълни обороти, безсънните нощи и сън до 2 следобед е Слънчака - курортният комплекс Слънчев бряг, който привлича стотици хиляди туристи от цяла Европа точно със запазената си марка - купонът. 

Да ме извинят противниците на този тип почивки, но за курортистите с ишияс, лумбаго, коксартроза и шипове са Ветрен и Поморие, и ако сте с такива болежки и за капак страдате от нерви и безсъние, просто не се бутайте на Слънчака. 

Ако търсите супичка, второ и десерт с риба на фурна в петък - изберете си някоя приватизирана почивна станция в Китен или Кранево. Даже за екопалаткуващите и любителите на караванинга все още има уютни кътчета край Иракли, Ахтопол, Силистар или Карадере.
 

Обобщението на ситуацията е синтезирано в народната мъдрост: "За всеки влак си има пътници". В контекста на туризма мъдростта трябва да е в посока на гарантиране на влак за всеки пътник. 

Стотиците хиляди чужденци, които си плащат добре за почивка в брега на греха, можем лесно да ги изгубим. А нямаме абсолютно никаква гаранция, че ще ги запълним с курортисти с болни нерви и желание за следобеден сън между 2 и 4.


Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар