Зима

Зима
Пролет

3 юни 2018 г.

Да наредиш Вапцаров до "Шушана"

Нали "поп фолк гилдията" всеки път "блести с интелект"...
 
Никога не съм насърчавал слушането на чалга, но не съм и пречил на хората, които се забавляват с балканските и ориенталски ритми. 

Тази седмица обаче този мой подход на добронамереност бе запратен в коша за боклук. И искрено си пожелах някоя небесна сила да затрие чалгата. Причината за гнева ми, а и не само за моя, се казва Антонина и нейното "произведение" (няма по-големи кавички) на име "Табу".

Никому известна чалгаджийка влезе в медиите с бруталната, гнусна и безпардонна гавра на нейните продуценти, които сметнали за добра идея буквално да окрадат словата на поета Никола Вапцаров и да ги прилепят към някакъв кючек, който нищо чудно да се окаже "гепен" отнякъде другаде.

Първата дума, която ми дойде наум, след като се запознах с "парчето", бе наглост. Но втората бе по-точната - пиар. И то евтин! Щото нали знаете, лоша реклама  няма...

Редно беше да убием тази гавра с пренебрежение, но и медиите ни като поп фолка - и те евтини. И ден след като разгневи социалните мрежи, фолкаджийката даде телевизионно интервю... по една от трите национални телевизии.

Само по себе си интервюто не изненада никого. Защото нали "поп фолк гилдията" всеки път "блести с интелект".

Любопитният момент бе едно изказване на въпросната Антонина. "Ако проблемът е, че песента е поп фолк, тогава разбирам. Но не виждам защо да е проблем. Ако бях направила същата песен под съпровод на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем", запита фолкпевицата.

Стори ми се, че пита реторично, но ако наистина иска отговор, ето: Не, нямаше да има!

Но това обстоятелство не възниква поради някакъв двоен стандарт, а заради цялостната концепция на българската чалга, създала си образ на "музика", съпровождана от менте пиячка, тежки наркотици и леки жени, "кротко приседнали" в скутовете на богати чички. Що ли пък си мислихме, че точно Антонина ще създаде нов имидж на поп фолка...

Иначе пиарите на момата очевидно я бяха "подготвили" за участието й по телевизията. И за да обясни идеята зад "парчето", тя рече: "В клипа няма порно и това не е кючек. Избрах "Прощално", защото това е култово негово стихотворение и го е написал точно преди да го обесят в ареста." Да де, но Вапцаров всъщност е разстрелян. Както се казва, подробности..

Важното е, че целта бе постигната - Антонина си направи лоша добра реклама. Но по пътя си към славата, която, както в повечето случаи, ще изтрае не повече от три дни, тя се изгаври с любителите на поезията, с потомците на Никола Вапцаров, с последователите му. А колко от феновете си зарадва? Вероятно малко. Само тези, дето са чели "Прощално" и са чували за Вапцаров. Колко да са тези люде, е въпрос за 100 000 лева.

Но нека завършим с позитивното. Първо, се разбра, че продуцентите ще бъдат съдени. По моя преценка най-вероятно и осъдени. Хубавото е, че медиите се проветриха от Антонина. И ние след няколко дни ще я забравим.

А Вапцаров? Вапцаров ще го помнят и почитат вечно!
  
 Антонина

Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар