Зима

Зима
Пролет

28 юни 2018 г.

Ангела Меркел: Съдбата на Европа е на карта заради мигрантите!

НАТО остава от ключово значение за отбраната на Германия въпреки напреженията в алианса
 
Канцлерът Ангела Меркел заяви пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос.

"Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз", каза тя, преди да замине за днешната среща на върха в Брюксел.

В речта си пред парламента тя призова за мултилатерализъм вместо за едностранни действия от страна на отделните страни членки на ЕС, защото в противен случай "никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни направи силни".

Меркел призова за сключване на споразумения за прием на мигранти с африкански страни по модела на сделката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите трябва да бъде върнат по-стриктният имиграционен контрол отпреди 2015 г.

Канцлерът каза, че НАТО остава от ключово значение за отбраната на Германия въпреки напреженията в алианса и че Европа трябва да продължи диалога със САЩ за избягване на търговска война.

Тя говори и за необходимите реформи в еврозоната. 


"Гръцката програма подобно на други бе голямо предизвикателство, но можем да кажем, че еврото е стабилно. Тези програми вече приключиха, страните от еврозоната са конкурентоспособни. Бе свършена добра работа и бе даден добър пример за европейска солидарност", каза Меркел.

"Но все още има нужда от реформа. Затова се споразумяхме с Франция да работим заедно" за разработване на европейски стабилизационен фонд и вид европейски валутен фонд за избягване на потенциални кризи, каза Меркел./Dnes.bg




Няма коментари:

Публикуване на коментар