Лято

Лято

7 юни 2018 г.

Владимир Путин: Трета световна война може да доведе до края на днешната цивилизация

Президентът на Русия отговори на 79 въпроса на руски и чужди граждани за 4 часа и 20 минути по време на 16-ото издание на "Пряка линия"
 
"Разбирането за факта, че евентуална Трета световна война може да доведе до края на днешната цивилизация, трябва да ни сдържа от крайни и особено опасни действия на международната арена, които могат да доведат до край на съвременната цивилизация."

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на традиционната "Пряка линия", чрез която той всяка година разтоваря с избирателите. Владимир Путин отговори на 79 въпроса на руски и чужди граждани за 4 часа и 20 минути по време на 16-ото издание на "Пряка линия". Така той почти достигна рекорда от 2013 г. - 4 часа и 47 минути.

За него това беше първата "пряка линия" от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г. насам. До момента той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер. Към президента бяха зададени общо 2,5 милиона въпроса.

Путин припомни фразата на Айнщайн: "Не знам с какви оръжия ще се води Третата световна война, но Четвъртата ще се води с камъни и тояги".

Президентът подчерта, че след Втората световна война светът живее в относително глобален мир.

"Но постоянно някъде избухват регионални конфликти, достатъчно е да си спомним войната във Виетнам, конфликта на Корейския полуостров, днес в Близкия изток постоянно има конфликти - ту в Ирак, ту в Либия, ту някъде другаде. Но глобални конфликти не е имало", продължи президентът.

"Страхът от взаимно унищожение винаги сдържаше водещите държави от резки движения", подчерта Путин.

По случая "Скрипал" Путин отбеляза, че Русия трябва да получи достъп до своите граждани.

"Много ни се иска да получим достъп като минимум до нашите граждани и по-точно Юлия Скрипал в дадения случай, и да ни дадат възможност да участваме пълноценно в разследването", подчерта той.

При това Путин отбеляза, че, поне според него, не може да става и дума за употреба на бойно отровно вещество.

"Ако, както твърдят във Великобритания, срещу тези хора беше употребено бойно отровно вещество, то те щяха да загинат на място в течение на няколко минути или секунди. Това, слава Богу, не се случи, значи имаме работа с нещо друго", подчерта президентът.

Путин обясни, че не готви свой приемник в класическия смисъл на думата.

"Приемникът ми ще бъде избран от руския народ. Аз мисля върху това, у нас да расте младо поколение управленци, които да поемат отговорността върху себе си," заяви президентът.

Държавният глава отговори отрицателно дали се чувства самотен на т.нар. политически Олимп. Той подчерта, че има отбор от съмишленици.

На въпрос какъв съвет, получен от своя баща, би предал на внуците си, той отговори кратко "Не лъжете!".

След края на пряката линия, разговаряйки с журналисти, Путин призна, че му се иска да прекарва повече време с внуците си.

"Длъжен съм да се покая - не ми стига времето. А този въпрос винаги е сложен - щом не ми стига, значи лошо го организирам. Иска ми се повече да общувам с внуците си", каза той и се похвали, че внуците "растат, всички за здрави и всичко е наред". Президентът отговори утвърдително на въпрос дали подарява играчки на внуците си.

Отговаряйки на въпроси в ефира, президентът Путин заяви, че счита инсценировката на убийството на журналиста Аркадий Бабченко в Киев като контрапродуктивна.

"Всяка инсценировка винаги е контрапродуктивна, независимо от това от какво е била продиктувана. Трябва да се мисли за това как да се осигури безопасността на журналистите и тяхната работа, за да не усещат никакъв натиск", категоричен бе Путин.

На въпрос за появилия се списък на 47 журналисти, които руските специални служби уж възнамерявали да убият, Путин отговори: "Не знам нищо за този списък. Узнах за него също като вас, от медиите".

Путин призна, че си говори на "ти" само с трима от световните лидери - канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Япония Синдзо Абе.

Запитан за последната харесала му се шега, Путин разказа, че смята за смешни твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп тласка Европа към ръцете му и за намесата на Русия на изборите в САЩ.

„Съвсем наскоро едно известно германско издание написа, че президентът Тръмп тласка Европа в ръцете на Путин. Ако това се комбинира с по-ранната шега, че Русия е повлияла на изборите в САЩ, то тогава всичко това заедно звучи достатъчно смешно“, заяви Путин, цитиран от Агенция "Фокус".

„Повлияли сме били на изборите за президент на САЩ, а той ни е подарил Европа. Пълна глупост. По друг начин това не може да се нарече“, допълни президентът.

Той заяви още, че е предупреждавал преди години Европа за риска САЩ да налагат правилата си в други страни, но тогава никой не го е чул.

Руският президент заяви, че митата върху металите, наложени от Вашингтон върху другите нации са равнозначни на санкции и че европейските държави никога не са очаквали да пострадат от подобни мерки.

Путин добави, че САЩ вече дълги години разпространяват своята юрисдикция извън пределите на собствените си граници и сега вече се опитват да я разпрострат и над европейските държави.

„Когато през 2007 г. изнесох реч в Мюнхен с тези идеи, се сблъсках с това, че много мои колеги ме обвиниха, че съм говорил твърде грубо и неуместно. Но за какво говорих аз? Говорих, че САЩ разпространяват юрисдикцията на своите закони извън пределите на границите си, което е неприемливо“, заяви Путин.

Според него тази тенденция продължава да се развива, защото след речта му в Мюнхен през 2007 г. никой не е направил нищо, за да я спре. Същевременно руския президент допълни, че Европа започва „не само на ухо“ но и публично да говори за недопустимостта на намесата на САЩ в живота на Европа.

„Един от френските министри наскоро заяви публично, че е невъзможно да се позволи на САЩ да станат полицай в икономическия свят“, уточни Путин.

В момента доларът е единствената универсална валута, но опитите на САЩ да ограничават разплащанията с него подкопават доверието към паричната единица, добави Путин.

„Доларът днес е универсална резервна световна валута. Еврото се опита да поеме част от тази функция и отчасти успява, но все пак доларът днес е единствената универсална валута. Но ако правителството на САЩ ограничават разплащанията с долари, това подкопава доверието към тях. Може да се постигнат временни резултати, но и те не са сигурни“, заяви президентът на Русия.

„Но в дългосрочна перспектива това подкопава доверието към подобна политика и всички ще мислят над създаването на нови и универсални валути, как да преминат към разплащания с национални валути. Всъщност така САЩ режат клона на който седят. Вярвам, че това е контрапродуктивно и вредно“, подчерта президентът на Русия.

Според Путин най-новите оръжейни системи на страната, представени през март на посланието на Федералното събрание, ще осигурят стратегически паритет с водещите във военно отношение държави.

„Тези комплекси вече застъпват на въоръжение. Те без съмнение ще запазят този паритет. Трябва да се разберат формите на нашето взаимодействие. Да се седне на преговорната маса и не само да се помисли, но и да се изработи съвременна, адекватна за днешния ден схема на международната и европейска сигурност“, заяви Путин.

По време на своята реч от 1 март пред Федералното събрание на Русия той заяви, че страната създава системи, способни да извършват полети в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентални разстояния и на свръхзвукова скорост. Освен това президентът разказа за нови образци лазерно оръжие, подводен дистанционно управляван апарат и за нова междуконтинентална балистична ракета.

"Западът ще прекрати натиска срещу Русия тогава, когато осъзнае, че той е контрапродуктивен", заяви Путин и подчерта, че Русия е длъжна да защитава интересите си във всички области.

На въпрос защо в света не желаят да чуят гласа на Москва, Путин предположи, че това е един от начините за сдържане на Русия. „Защо правят това? Виждат, че Русия е конкурент“, обясни лидерът на Кремъл, като същевременно оцени политиката на Запада спрямо страната като погрешна.

Путин подчерта, че сътрудничеството би довело до ръст на икономиката в световен мащаб. „Западните партньори започнаха да разбират това“, допълни руският лидер.

Според президента на Русия Владимир Путин обвиненията на Запада по адрес на страната му са начин тя да се сдържа, защото западните страни виждат в нея конкурент, което е погрешна политика.

„Това е начин за сдържане на Русия, какъвто са и прословутите санкции. Безкрайните обвинения създават основа за употребата на мерки, сдържащи развитието на Русия“, заяви Путин по време на ежегодната „Директна линия“ с гражданите на страната.

„Те виждат заплаха в Русия, виждат, че тя става конкурент за тях. Струва ми се, че това е много погрешна политика“, подчерта руският президент. „Никой не трябва да се сдържа, в това число и Русия, а трябва да се изгради конструктивно взаимодействие. И тогава общият ефект за световната икономика ще бъде изключително позитивен, при това за преобладаващото мнозинство участници в международното общуване“, убеден е той.

„И все пак разбирането на това достига и до нашите партньори. Виждате как в много страни се говори за необходимостта да се изграждат нормални отношения с Русия“, обърна внимание Путин. Според него всяка страна им своите собствени интереси, но те „не трябва да се решават с помощта на егоистични методи на политика в сферата на икономиката“, допълни той.

Президентът заяви още, че Сирия не е полигон за извършване на изпитания на най-новото въоръжение на страната му, но то се използва там, предава РИА Новости.

„Сирия не е полигон за изпитания на най-новото руско оръжие, но все пак ние го използваме там. Това доведе до усъвършенстване на съвременните ударни, в това число и ракетни системи. Едно е да ги имаш формално, а друго е да гледаш как работят наистина, в бойни условия“, заяви президентът.

„Нашите военачалници, а ние преведохме през Сирия и бойните действия в нея значително количество офицери и генерали, започнаха да разбират какво е съвременен въоръжен конфликт, колко са важни връзките, разузнаването, взаимодействието между различните части и съединения“, отбеляза Путин. „Това ни позволи да направим още една сериозна крачка към усъвършенстването на нашите въоръжени сили“, подчерта той.

Според Путин настоящето украинско ръководство не може да реши проблема с конфликта в югоизточната част от страната и самообявилите своята независимост Донецка и Луганска народни републики.

Владимир Путин призова правителството в Киев да спазва Минските споразумения и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна. Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения.

Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло".

Космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", вкл. в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност, подчерта още Путин. Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

Президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални мрежи или ограничаване на достъпа до интернет в Русия. Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия.

Кога е повярвал в Бог? Този въпрос руският президент определи като много интимен. По думите му всеки човек се ражда с вяра в Бога, но го осъзнава в различни моменти от своя живот.

 


Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар