Зима

Зима
Пролет

5 юни 2018 г.

Смъртоносна любов

България е на едно от първите места в света от страните, където е страшно... да бъдеш обичан
 
Ревност е подтикнала 37-годишен мъж с чисто съдебно минало да тегли куршума на 55-годишен съперник и 22-годишна млада дама, към която явно и двамата са имали ако не чувства, то поне плътски желания.

Така в пантеона на любовта ще се качат веднага двама - единият, загубил живота си заради блян по момиче, което би могло да му ражда внуци, и другият, когото в затвора ще съжаляват: "Ега си каръка, да лежи заради жена".  Няма да е първият, въпреки че на някои им се е разминавало.

Първата шумна драма, която разтърсва човечеството, макар и в различни времена и то от страниците на литературно произведение е убийството на Франческа да Римини и нейния любовник Паоло. Убиецът е Джовани Малатеста, а самото престъпление е извършено между кориците на "Божествена комедия" на Данте Алигиери. Шекспировият Отело също светил маслото на Дездемона само от едното подозрение и фактът, че се е вързал на интрига, разкрива убийствения заряд на ревността като оръжие. От ревнива ярост посяга на живота на циганката Кармен наивният войник дон Хосе в операта на Жорж Бизе.

За първи път убийството от любов получило обаче правна квалификация във френската полиция през XIX век, където го нарекли le crime passionnel - престъпление от страст. По ония години под влияние на романтизма общественият интерес към тоя вид убийства бил много висок. По процесите в парижките съдилища се явявал самият Александър Дюма - син, чиято задача била "защитата на правото на любов".

Чл. 324 от наказателното право на Франция през 1810 година предвиждал оправдаване на съпруг, който убие жена си, ако я излови в изневяра. При това оправдателната присъда се полагала дори и в случаите, когато в пристъп на ревност убивал и тоя, с когото любимата му е слагала рога - любовника  й. Нравите се променяли бързо - само 22 години по-късно в следващ кодекс деянието станало престъпление, но ревността била приемана като смекчаващо вината обстоятелство. Присъдата пак можело да бъде оправдателна, но като цяло се налагало критично отношение към убийствата от любов. Общественото мнение съчувствало почти винаги на рогоносеца.

В началото на XX век отделно от другите убийства се гледали случаите, причинени от любов и ревност в България, Гърция, Дания и отвъдокеанските Уругвай и Колумбия. В Бразилия между 1910 и 1940 година любовта станала толкова смъртоносна, че се наложило да правят обществени кампании и сериозни промени в наказателния кодекс.

Годишно в България се извършват ок. 2300 убийства, ок. една трета от тях са по емоционални подбуди, най-често от ревност. По този показател може да се окаже, че България е на едно от първите места в света от страните, където е страшно... да бъдеш обичан.



Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар