Зима

Зима
Пролет

18 юни 2018 г.

Борисов предлага компромисен вариант за миграцията - затваряне на всички граници в ЕС

"Ако сега не се помогне на Западните Балкани, после ще е късно. Големите геостратегически играчи само това чакат - Русия, Турция, САЩ и Китай."
 
Това обяви премиерът Бойко Борисов на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Министър-председателят отчете, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път.

"Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите", каза Борисов, цитиран от "Фокус" и допълни: "Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите".

"Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване", каза още премиерът и припомни, че мостът в Мостар беше възстановен преди месец.

Българският премиер обясни, че София и Скопие са решили да дадат пример с подписването на Договора за приятелство.

"Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, така че да не се налага Гърция да я спира", каза още Борисов.

"Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие", допълни премиерът. Той отчете, че правителството е положило доста усилия и че има съществен напредък и оптимизъм.

Борисов коментира и миграционната вълна и обясни, че не вижда как тази от Близкия Изток ще бъде намалена.

"Войните продължават, заплахите стават все по-големи... Дипломацията ни в това отношение търпи доста критики", каза той. Борисов отчете, че обществата притискат държавите да бъдат крайни.

Той обясни и как България се справя с миграционните потоци.

"Без много да приказваме, да се оплакваме, си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница и не само на нея", Разказа Борисов. "От година и половина България има 0 миграционен натиск", заяви той и изтъкна, че България гарантира на 100% европейската външна граница.

"Границата ни с Турция, сухопътна и морска, е колкото тази с Гърция. България в пълния обем си е свършила задачите", коментира Бойко Борисов.

"Предлагаме компромисен вариант за миграцията, който ще защитавам на Европейския съвет - превенция, която включва затваряне на всички европейски граници", каза още той.




Няма коментари:

Публикуване на коментар