Зима

Зима
Пролет

29 юни 2018 г.

Бойко Борисов: Разочарован съм от начина, по който се случват нещата

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма нужда от икономически мигранти и на първо място и единствено той се интересува от правата на българския народ.

"Разочарован съм от начина, по който се случват нещата", каза той пред журналисти в Брюксел по повод срещата на върха от тази нощ, в която лидерите на Европа търсиха решение за кризата с мигрантите.

"Ние си знаем, до 6 часа българско време беше, такова чудо не съм видял. Предложих да направим синдикати, такова работно време няма", коментира премиерът по повод късно приключилата среща на върха.

По думите на Борисов въпреки готовото споразумение, на преговорите през нощта премиерите са започнали всичко от начало, "а всеки от тях е с различна професия - един е правист, друг е заварчик, трети полицай".

"Доволен съм, но не знам защо при липсата на криза, с такъв огромен драматизъм, до шест сутринта заседавахме. Всеки премиер искаше да вземе думата, да се прибере като победител, такава е модата сега", обясни още той.

"Всичко, което сме предложили, колегите го потвърдиха във всяко едно отношение. Подразни ме, че всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, защото България си е свършила работата. Вярно, дават ни за пример, но им казах на колегите да учат повече география и да четат, за да знаят, че сме на море и имаме сухопътна граница с Турция", заяви Борисов.

Премиерът допълни, че страната ни е вложила стотици милиони в охраната на своята граница, затова миграционният натиск у нас е нула.

"Спазвайки всички международни спогодби и конвенции, когато бедстващ човек дойде на нашите граници, ние сме длъжни да го регистрираме. След това той може да тръгне за която иска страна в Европа. Ако го спрат в Австрия или в Германия, той трябва да се върне в България. С това не се съгласих, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира", коментира Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Той отбеляза, че ключова дума от приетите снощи заключения на Европейския съвет е "доброволно" по отношение на т. нар. вторично разпределение (разселване) на мигранти. Премиерът поясни, че приетите в края на краищата заключения взимат изцяло предвид предложенията на българското председателство на Съвета на ЕС по повод миграцията. "Накрая приехме документ, който ние сме предложили много отдавна", уточни той.

На въпрос дали се спазват правата на мигрантите у нас, премиерът отговори, че на първо място "ме интересуват правата на българския народ".

"Помня какво беше в Харманли - всичко гореше и всичко беше в кръв - аз бях там. Първо искам да защитя правата на българския народ, спазвайки всички европейски директиви. Трябва да помогнем на тези, които бягат от война, но за определен период от време. Ние не искаме и нямаме нужда от икономически мигранти", категоричен бе министър-председателят.

Премиерът изрази задоволство от това, че неговите колеги са утвърдили отпускането на още три милиарда евро за продължаване на действието на споразумението с Турция. Всички единодушно гласуваха за удължаване на санкциите срещу Русия, отбеляза той.

"Нямаше колега, който да не каза, че това е едно от най-успешните председателства", допълни Борисов по повод европредседателството ни.

"България само я дават за пример. Департаментът на САЩ ни издигна в по-висока позиция през нощта, това е като поздрав за опозицията в България", вметна премиерът.

На въпрос дали е проследил вота за недоверие, той отговори: "Какво да проследя на вота? Ако беше минал вотът, нямаше да сме тук. Така почнахме председателството, те искаха и така да го завършим. Много им е криво, че всички отчетоха, че дори и организационно се справихме перфектно, една кола не загасна на пътя с делегация. Всичко, което пожелахме, направихме. Завършихме с два милиарда евро повече, договорени в новата финансова рамка", отбеляза министър-председателят.

"И вчера външният ни дълг от 25 слезе на 24%, което е още един допълнителен коз", каза още Борисов.

"Банковият съюз и чакалнята на еврозоната трябва да станат в един ден. Аз искам да имам и твърда дата, че това ще се случи. Такива са регламентите и правилата. Няма да говоря повече за дати и конкретика, защото знаете, че банкерите са много чувствителни по тези изказвания", информира той.





Няма коментари:

Публикуване на коментар