Зима

Зима
Пролет

4 юни 2018 г.

Владимир Путин подписа закон за контрасанкции

Документът позволява въвеждане на контрасанкции в отговор на недружествени действия на САЩ и други страни
 
Президентът на Русия подписа Закона „За мерките на въздействие на недружествените действия на САЩ и други държави“. 

Съответстващият документ е публикуван на руския официален портал за юридическа информация, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.
 

Документът позволява въвеждане на контрасанкции в отговор на недружествени действия на САЩ и други страни. Мерките могат да се използват по отношение на държави, организации намиращи се под тяхна юрисдикция, както и длъжностни лица.

Автори на законопроекта са председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и председателите на партиите в народното събрание. В хода на обсъждането на закона в долната палата на парламента съдържанието му е било променено значително, уточнява РИА.

В първоначалната му редакция на правителството се предоставяше право на 16 ответни мерки. На второ четене останаха само шест.

Законопроектът разрешава да се въвеждат и други ограничения – „в съответствие с решението на президента, за да има възможност да се реагира оперативно на променящата се обстановка“.

Във втората редакция от документа са изключени споменаванията на конкретни отрасли, стоки и услуги. Контрасанкциите няма да се разпространяват над жизнено необходимите стоки, включително лекарствата.
Също така от проекта отпадна нормата, заради която под ограничителните мерки можеха да попаднат практически всички руски компании и банки с чуждестранно участие.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар