Зима

Зима
Пролет

10 юни 2018 г.

Молитви срещу дъжд

Бедствието, както винаги, завари местната администрация неподготвена...
 
Само 5 минути. 

Толкова трябваха на проливния дъжд, който се изля над Варна миналия понеделник, да потопи града и да направи по-видими от всякога старите проблеми с инфраструктурата му, замитани от години под килима.

Бедствието, както винаги, завари местната администрация неподготвена. В деня на наводнението кметът на града Иван Портних беше неоткриваем за медиите, които го потърсиха за коментар. Вместо него говори областният управител Стоян Пасев, който очевидно няма пряка отговорност за състоянието на инфраструктурата в града.

Оправданията на Портних дойдоха с ден закъснение. Той хвърли вината за потопа на неуправляемата природна стихия. После припомни, че тя била "съпоставима" с наводнението от юни 2014 г., но този път се разминала без човешки жертви. Тогава същата комбинация - проливен дъжд плюс чиновническото нехайство, отне живота на 13 души в градския кв. "Аспарухово".

Кметът на Варна обясни, че за ремонт на старата, неефективна и неподдържана канализация били нужни 100 млн. лв., но те нямало от къде да бъдат намерени. Това е вярно, както е вярно, че Варна няма тези пари.

Но това са камъни в собствената му градина. Скъпият, спорен като ефект ремонт на градския бул. "Васил Левски" (който стана известен, когато мина буквално през трибуните на стадион "Спартак") струва почти толкова. Причината за него да има пари е, че правителството реши така. Ако местната администрация искаше да реши проблема с канализацията, можеше да отстоява това си искане пред централната власт, вместо послушно да се съгласява. Но булевардите имат следното огромно предимство пред канализацията - те са над земята и рязането на лентички стои далеч по-ефектно. Те също така се изпълняват от едни и същи компании, които от години взимат над 90% от парите за ремонти във Варна.

Така до следващия порой на варненци не остава нищо друго, освен суеверно да плюят в пазвите си или да стискат палци градът им да не потъне. 


Защото очевидно друго не може да се направи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар