Зима

Зима
Пролет

12 юли 2018 г.

До Барселона и назад

Къде са фактите в анонимното видео, според което премиерът Бойко Борисов е купил къща в Испания на своя любовница

Две седмици след като анонимен сайт съобщи, че премиерът Бойко Борисов си е купил остров в Гърция, видеоклип, отново с неизвестен автор, чрез различни свързаности стигна до условното заключение, че министър-председателят е купил за своя любовница къща за 2.9 млн. евро в Барселона.

Видеото, което насочва вниманието и срещу "Лукойл", идва в момент, в който управляващото мнозинство е разтърсвано от скандали заради промени в закона за горивата, които според малките търговци обслужват доминиращата на пазара руска компания.

Във вторник вечерта в ефира на "Евроком" в предаването на Сашо Диков чрез писмен отговор Борисов отрече изнесеното. Александър Чаушев, който е купил въпросната къща, също отрече Борисов да има нещо общо и заяви, че случаят е личен, а произходът на средствата - деклариран.

Сюжетът с къщата в Барселона датира още от януари 2016 г., когато сайтът "Биволъ" пусна част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки, на който Янева казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на неназовано момиче. Посочената тогава сума беше различна - 1.5 млн. евро. През 2016 г., отново пред Сашо Диков, Борисов отрече казаното от бившата председателка на СГС.

Видеото се появи на 7 юли, събота, на страницата на facebook групата "Да спрем разграбването на България", създадена същия ден, и досега има над 340 хил. гледания. Във вторник от анонимен мейл до медиите бяха изпратени документите, които се цитират в него. От тях се вижда, че копията са били издадени през декември 2016 г.

"Капитал" извърши проверка в достъпните публични регистри в България и Испания, която потвърди част от изнесената в анонимното видео фактология.

Къща има

 
През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl. Променя се и адресът на дружеството, който при проверка в google street view съвпада с показаната в клипа къща.

На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро, а то престава да бъде еднолично, т.е. в него влиза друг акционер. Според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата, а акционери са станали Александър Чаушев и Яна Горанова.

След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ.

Пред "Евроком" Александър Чаушев заяви, че къщата е негова: "Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така."

На въпрос на Сашо Диков за произхода на парите Чаушев казва: "Ее, няма да ви отговоря на този въпрос, защото е страшно некоректен. Не се задават такива въпроси в цивилизованите общества - за пари. Важно е да са платени данъците и да няма престъпление, за което гарантирам."

След това Диков пита Чаушев дали в къщата живее Борислава Йовчева, а той отговаря: "Е, това не мога да го коментирам, г-н Диков. Това също е личен въпрос. И вие разбирате, че както и да въртите наоколо, освен че собствеността е моя, няма да получите нищо повече. Не искам да се замесвам в жълто-кафяви публикации."

Има и фирма с внесен 1.7 млн. евро капитал от офшорно дружество
 

Другото дружество, визирано във видеото, е Ema Bgs SL. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева - Георги, а в документите за негов домашен адрес е записан този на къщата. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти - веднъж с 1 млн. евро, а втория път - със 750 хил. евро, а в управлението му влиза жена с името Силвия Николова.

Според изпратените документи и видеото вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското дружество Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството "Спортни имоти Приморско" АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов бизнесмен Иван Саздов.

"Капитал" потърси Йордан Христов за коментар на мобилния му телефон, но той не отговори.

Това са фактите. Останалата част от твърденията във видеото за връзката с Борисов се базира на слухове, които трудно могат да бъдат потвърдени и проверени.

За разлика от гневната си реакция, с която всъщност разпространи най-широко фалшивата новина за купения от него гръцки остров, на изпратените от Сашо Диков въпроси Борисов е крайно въздържан и лаконичен, като на повечето отговаря единствено с "не". Обяснението му е, че "скалъпената история с гръцкия остров ми е обеца на ухото".


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар