Зима

Зима
Пролет

21 юли 2018 г.

Акция "Пречупване", или пир по време на чума

Старите ченгета срещу младите - това ли каза премиерът?!
 
Този път акцията не беше обявена от Цветанов. Прекалено грандиозна е, затова научихме за нея  от устата на Борисов. 

Наименованието е отново звучно и някак си исторически драматично. Остава да уточнят срещу кого се провежда.

"Искам да ви уверя, че полагаме огромни усилия и боят по контрабандата не само няма да спре, но виждате издиханията им и яростната агресия с жълти, лъжливи и всякакви новини. Акцията се казва "Пречупване" на старите ченгета. Изобщо няма да им се дадем!", обяви Борисов при връчването на наградите “Икономика на светло“ за 2017 година.

Ако не живеехме във времената на празните приказки и фалшивите новини, бихме подскочили от превъзбуда. Сега обаче с безразличие реагираха дори петимните за подобни новини политически репортери. Някои дори се объркаха кой кого ще прекършва. Старите ченгета - ГЕРБ, или обратното. Наложи се от партията да обясняват неофициално какво е имал предвид лидерът й. Избраха първия вариант - че старите ченгета ще прекършват властта, която не се дава.

Каквото и да напише човек за ченгесарницата България, все ще е малко. Но и излишно, защото какво ли не се изписа. Дори Борисов си помогна с аргумента, че асоциацията с председател  Васил Велев отчита изсветляване на икономиката, без да е близка до правителството. “Даже напротив! Всеки ден се пускат фалшиви новини и нали знаете какво пише в "Братя Карамазови" - имаше ли палто този човек, или не“, напомни премиерът. С добавката, че върне ли се БСП на власт, контрабандата и сивата икономика ще се увеличат отново.

За БСП - ясно. Там нещата обобщи преди години Антон Кутев с думите, че социализмът е като СПИН - предава се по наследство и по полов път. Корнелия Нинова изригна, че това е нечувано, поиска му главата, но Кутев и днес е виден червен депутатин. Остана валидна и тезата им, че Борисов превърнал политиката в чалга, пък те се хързулнали в опростачването. Остава да  зададем въпросите.  Да започнем с тези от въпросния форум.

Има ли някой усещането, че икономиката е почти "изсветляла", а контрабандата  гине в последни издихания?! Що за светлина блика от логорейния мрак в обясненията на Менда Стоянова за акциза върху бездимните цигари, на Николина Ангелкова за дюните на "Корал" и за плажните молове в Слънчев бряг, на Ивайло Московски за съсипията в БДЖ, на Румен Порожанов за мерките срещу чумата, на Валентин Радев за равнищата на престъпност, на Ревизоро - за горивата?! И т. н.  до безкрай - във всички сектори, отличаващи се с вилнеещ, по израза на действащ вицепремиер, "отвратителен лобизъм".

Ще видим кой кого ще пречупи и кой на кого няма да се даде. Но знаем, че Борисов е 59-и набор и има по-млади ченгета от него. "Не плюй в кладенеца, от който пиеш вода!", казва една народна мъдрост. Според друга пък "Този, който те е създал, той ще те унищожи." А имаме плътното усещане, че напоследък, особено след края на европредседателството, се лобира и раздава като за последно.

Пък и ние поназнайваме класиката - в "Чумата" Камю твърди, че чумният бацил никога не умира, а борбата с него представлява едно нескончаемо поражение. И че винаги съществува опасност чумата отново да събуди своите плъхове и да ги изпрати да умрат в някой щастлив град. У нас поне от излишък на щастие не страдаме. Ченгесарските плъхове отдавна превзеха всяка паланка и гризат наред  всяка мръвка по държавния скелет. 


Понякога - като за последно.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар