Зима

Зима
Пролет

11 юли 2018 г.

Русия отговаря "огледално" - гони двама гръцки дипломати

Андрей Климов: Без такъв отговор Москва няма да успее да обезпечи сигурността на работата на своите сътрудници
 
Москва ще отговори огледално на изгонването на руски дипломати от Гърция, съобщиха от руското външно министерство.

От ведомството подчертаха, че подобна реакция на такива действия е утвърдена практика. Както заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по международните въпроси Андрей Климов пред РИА Новости, Русия ще изгони двама гръцки дипломати. По думите му без такъв отговор Москва "няма да успее да обезпечи сигурността на работата на своите сътрудници".

Климов добави, че Русия никога не е гледала на Гърция като на съюзник и партньор в Европа. "Гърция е в НАТО, само това е достатъчно", подчерта той.

По-рано днес гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че Атина гони двама руски дипломати и забранява на други двама да влизат в страната поради „противоправни действия срещу националната сигурност“.

Позовавайки се на дипломатически източници, изданието посочва, че мерките, предприети от Атина, са отговор на "намеса във вътрешните работи на Гърция". Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в особено чувствителни национални проблеми и интереси на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония.

При това се подчертава, че Гърция желае да поддържа добри отношения с Москва. Това обаче по думите на източниците може да се направи само при взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни.

По-късно говорител на гръцкото правителство заяви в коментар на плановете за изгонване на дипломати, че трябва да се зачита международното право и потвърди, че ще бъдат предприети мерки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар